Frågan om ett glasmuseum i Växjö har varit föremål för många motioner under många år i riksdagen. Kulturutskottet har avslagit motionerna och bl.a. hänvisat till att man ej är beredd att tillstyrka några ytterligare ansvarsmuseer, ej heller klassificera Växjö nuvarande glasmuseum på Smålands Museum som ett riksmuseum eller basmuseum. Dock redovisade kulturutskottet en mycket positiv syn på Smålands museum/Växjö glasmuseum med dess vilja och erkända kompetens att inom detta speciella ämnesområde ta ansvar för en för hela riket omfattande insamling.
Vidare ansåg utskottet att Smålands museum, genom sin mångåriga insamlings- och dokumentationsverksamhet på glasområdet, tagit ett sådant ansvar att det gagnat museiväsendet i övriga landet.Det borde vara en självklarhet att lägga ett nationellt glasmuseum i det s.k. glasriket, där glashanteringen har traditioner genom många århundraden. Ett glasets museum skall inte ligga i en storstad utan i den bygd där glaset producerats. Växjö är glasrikets centrum.I Växjö finns Glasforskningsinstitutet med vetenskaplig teknisk expertis.Högskolan i Växjö har ingenjörsutbildning. En utbyggnad bl.a. med en professur i glasforskning är ett starkt önskemål.Turismen till glasriket är omfattande. Ett glasmuseum med nationell status skulle ytterligare stärka turismen.Internationella kontakter för glasutställningar finns redan.
Trots alla dessa starka argument har frågan förhalats.
Vi anser det nu vara hög tid att föra frågan vidare.
I första hand så att riksdagen uttalar att ett nationellt glasmuseum inrättas i Växjö som ett samverkansmuseum med Statens konstmuseum i Stockholm och att regeringen ger kulturrådet i uppdrag att verka för att ett sådant museum snarast kommer till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt glasmuseum i Växjö.
Stockholm den 22 januari 1993 Charlotte Branting (fp) Stina Gustavsson (c) Anders G Högmark (m) Jan-Olof Franzén (m) Harald Bergström (kds)