För att ett aktivt kulturliv skall kunna främjas och för att kulturen skall vara tillgänglig för alla krävs att den statliga kulturpolitikens medel också fördelas på ett sådant sätt att målen i kulturpolitiken kan uppnås. I detta ekonomiska läge är det utomordentligt positivt att kulturanslagen kunnat tryggas. Det är synnerligen angeläget, inte minst i sådana tider som vi nu upplever, att man nu tar fasta på krafterna i kulturlivet som pekar fram mot framtidstro och kreativitet. Inte minst gäller detta för regioner i landet där arbetsmarknadsläget är dystrare än på länge.
Eftersom ramen för insatser på kulturområdet i stort sett är oförändrad slås man omedelbart av att tillgängligt reformutrymme nästan uteslutande förlagts till den nationella kulturinstitutionerna i Stockholm och övriga storstadsregioner. Vi skall i detta sammanhang endast peka på några områden såsom bildkonst och arkivverksamhet. Motsvarande förhållande råder även inom andra områden som teater, dans och musik.
Bildkonst
Under avsnittet Bildkonstområdet framhåller föredragande statsråd följande i prop. 1992/93:100 bil. 12 (s.
37).
I arbetet med konst och konstbildning deltar många parter. Karaktäristiskt är att verksamheten drivs med en hög grad av självständighet och integritet. En fast samverkanstruktur existerar inte. För statens del är det angeläget att medverka till en ökad yttrandefrihet för konstnärer, att stimulera tillkomsten och exporteringen av konst.
Längre fram under samma avsnitt anmäls att regeringen hösten 1992 givit projekteringsuppdrag för en ny- och ombyggnad av Moderna museet och Arkitekturmuseet. Projekteringskostnaden har beräknats till 45 milj.kr och byggkostnaden torde röra sig om drygt 300 milj.kr.
Den samverkansstruktur som inte existerar enligt föredragande statsråd finns det emellertid ett embryo till genom vad som anförs i kulturrådets anslagsframställning i form av ett nytt bidrag till s.k. samverkansmuseer fr.o.m. budgetåret 1993/94. Kulturrådet föreslår en bidragsnivå på 2 milj.kr inledningsvis, med en successiv uppräkning till 6 milj. kr vid treårsperiodens utgång. (s. 171). Detta förslag, som både berör Bildmuseet i Umeå och Rooseum i Malmö, hänskjuts dock till ett större utredningsarbete och vissa mål- och strukturfrågor avseende det statliga och statsunderstödda museiväsendet. En sådan åtgärd kan med hänsyn till sakläget och föredragandes egen argumentering inte vara ett rimligt tillvägagångssätt. Enligt Statens kulturråd har ovan nämnda museer ''samlingar eller verksamhet som bedöms vara av riksintresse och av betydelse för en större region''. Härigenom kan dessa museer få delvis nya roller som samverkansmuseer.
I rapporten ''Kultur i hela landet'' (DS 1989:36) föreslogs bland annat ökat stöd till regional konstverksamhet och nybildade konstmuseer. I sitt remissyttrande pekade Statens konstmuseer (SKM) särskilt på de förutsättningar som finns för att utveckla Bildmuseet till ett konstmuseum för norra Sverige. Här finns en betydande konstdeposition från SKM men inte tillräckliga lokaler för att visa samlingen och bygga upp en bra konstpedagogisk verksamhet. ''Problemet är här inte bristen på konst, utan bristen på lokaler'' (SKM).
Bildmuseets styrelse tog tidigt kontakt med SKM för att diskutera ett samarbete, och så småningom formulerades ett förslag till samverkansavtal mellan de två institutionerna. Det omfattar först och främst utökade konstdepositioner för att kompensera frånvaron av offentliga konstsamlingar av historisk dimension norr om Gävle i en landsdel där man nu har gjort stora satsningar på estetiska utbildningar på högskolenivå. Vidare skall samverkan i utställningsproduktion, en bildterminal anknuten till SKM:s centrala bildarkiv samt vissa tillsynsuppgifter för konst i statlig ägo ingå i avtalet.
Kulturrådet uttrycker tidigt intresse för samverkansplanerna: de visar på nya vägar för ett ansvarsmuseum att utöva sitt regionala ansvar och bör motverka den koncentration av statliga konstsamlingar och konstinstitutioner till Stockholm som redan råder och blir ännu mer markerad med ett nytt modernt museum.
Bildmuseet är en enhet inom Umeå universitet och har sina lokaler i en byggnad intill Västerbottens museum som äger fastigheten. Genom en överenskommelse med Stiftelsen Västerbottens museum beslutades i fjol om en utbyggnad för att kunna visa deponerad konst och göra det möjligt för Bildmuseet att ingå i det skisserade samarbetet med de statliga konstmuseerna. Stiftelsen är byggherre och projekteringen är nu inne i ett slutskede. I mars 1993 beräknas byggnationerna komma igång.
Finansieringen av de 24 milj.kr som utbyggnaden beräknas kosta sker dels med stöd från Boverket och länsarbetsnämnden i Västerbotten, dels genom betydande investeringsbidrag från Umeå kommun och Västerbottens landsting samt från Bildmuseets huvudman Umeå universitet.
En förutsättning för de breda lokala engagemangen är definitivt den uppbackning som projektet har fått av Kulturrådet och rådets uppfattning att driftkostnaden för Bildmuseets nya samverkansfunktion är en statlig angelägenhet.
Eftersom frågan om den nya samverkansmuseerna enligt regeringens förslag skall hänskjutas till en särskild utredning om stödformer till landets museer finns det en uppenbar risk för en kraftig försening av starten för samverkansmuseerna. Planering och produktion av utställningar har redan påbörjats och kommer under hösten -93 och våren -94 att vara särskilt kostnadskrävande. Två konstpedagoger bör anställas tidigt för att kunna delta i den pedagogiska planeringen och gestaltningen. I maj skall det nya Bildmuseet öppnas.
Mot denna bakgrund bör riksdagen redan nu med hänsyn till beslutet om byggandet av ett nytt modernt museum kunna anvisa 2 milj.kr i enlighet med kulturrådets förslag till samverkansmuseerna i Umeå och Malmö. Detta kan ske genom t.ex. en minskning av anslaget B 10. Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern, med 2 milj.kr.
Arkivverksamhet
I budgetpropositionen redogörs även för ställningstagandena till frågan om utbyggnad av arkivdepåer. Vissa smärre justeringar av landsarkivorganisationen föreslås i storstadsregionerna. Beträffande organisationskommitténs förslag till statliga arkivdepåer var flera tunga remissinstanser, däribland UHÄ och Kommunförbundet kritiska till att arkivfrågorna för norra Sverige inte fått en tillfredsställande lösning.
Alltsedan universitetets tillkomst har den bristfälliga arkivsituationen i Umeå påtalats. De långa resvägarna till regionens båda landsarkiv i Härnösand och Östersund, liksom till de centrala arkiven i Stockholm, har i stigande grad blivit ekonomiska och praktiska hinder för utbildningen och forskningen. De anslag som tilldelas universitet och olika forskningsprojekt tar i mycket ringa utsträckning hänsyn till detta förhållande. Risken är uppenbar att forskning om intressanta skeenden inte alls kan fullföljas. Från ett norrländskt perspektiv är detta ytterst beklagligt.
På olika sätt har univeritetet sökt övervinna dessa hinder. Ett av dessa försök har varit att ge forskningen databuren åtkomst till vissa arkivserier i anslutning till Demografiska databasen i Haparanda/Umeå.
Ett annat försök har varit det utvecklingarbete vid universitetet som ledde fram till bildandet av SVAR, Svensk arkivinformation, i Ramsele. I egenskap av tidigare huvudman har rektorsämbetet i Umeå livligt instämt i de olika arkivutredningarnas återkommande betoning av SVAR som resurs för att genom mikrofilmning ge arkivmaterialet ökad tillgänglighet för forskningen och kulturlivet.
Ett tredje väsentligt försök utgör forskningsarkivet i Umeå. Sedan 1984, då huvudmannaskapet för SVAR övergick till riksarkivet, har nämligen Umeå universitet sökt aktivt praktisera hur informationsförsörjning från arkiven skulle vidareutvecklas på moderna medier. Ett större anslag från FRN har skapat utrustning och resurser för denna ökande praktik från forskarnas sida.
Dessa insatser av Umeå universitet överensstämmer väl även med arkivdepåkommitténs förslag (SOU 1991:31), Statens arkivdepåer. En utvecklingsplan till år 2000. I kommitténs uppdrag ingick ''att pröva lämpligheten av att utbyggnaden av landsarkivens depåbehov tillgodoses genom etablering av nya landsarkiv.'' Härvid skulle hänsyn tas till möjligheterna att samverka med andra arkivhuvudmän, vilket grundligt beaktats av den lokala arkivplaneringen i Umeå.
Vare sig arkivdepåkommittén eller regeringen har tillräckligt beaktat användaraspekten och forskningens faktiska situation, som blivit allt värre. Än fler svårigheter har tillkommit både genom de orimligt stora kostnaderna vid postbefordran av arkivlån och genom att äldre material dessutom allt oftare överhuvudtaget inte längre lånas ut från arkiven av förslitnings- och säkerhetsskäl. Hänvisningar till att forskarna själva skall bekosta särskild mikrofilmning eller kopiering i större omfattning är en lika stor orimlighet som de snabbt växande kostnaderna för resor till och arbetsdagar vid de statliga arkiven. Det redan filmade materialet som SVAR tillhandahåller är visserligen av flertalet forskare starkt frekventerat och det mest oundgängliga, men det utgör samtidigt endast några procent av de samlade handlingarna i våra arkiv. Det får på inga villkor bli allenarådande och styrande för valet av forskningens inriktning på olika problemområden. Det filmade materialet behöver hela tiden kompletteras med övriga stora arkivbestånd.
Arkivfrågan förblir därför olöst i Umeå, om inte en lokal arkivmiljö kan skapas med stöd av statliga medel och i samgående med övriga arkivbildare inom kommunen och länet. En statlig arkivdepå med fullmakt att i erforderlig omfattning låna arkivmaterial för pågående forskning och utbildning måste bli ett ofrånkomligt minimum och kärnan i ett lokalt arkivcentrum. En kraftig förstärkning av forskningsarkivet och dess förvärvsanslag utgör likaledes en helt nödvändig insats och grund för denna verksamhet.
Vi anser därför att förslaget om ett utbyggt forskningsarkiv i Umeå ingående bör provas inom ramen för de ytterligare förändringar av landsarkivorganisationen som aviseras av föredragande statsråd (s. 108).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag till de s.k. ansvarsmuseerna i Umeå och Malmö genom en omfördelning av pengar från anslaget B.10, Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern, till anslaget B.34. Bidrag till regionala museer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett utbyggt forskningsarkiv i Umeå genom förändring av landsarkivorganisationen.
Stockholm den 25 januari 1993 Britta Bjelle (fp) Margitta Edgren (fp)