Bildkonstområdet visar en stor bredd och spridning när det gäller innehåll och verksamhetsformer. Många folkrörelseanknutna organisationer är verksamma inom konstområdet, t.ex. konstföreningar och studieförbund. Hit hör också de nära 2 300 geografiskt väl spridda anläggningarna med allmänna samlingslokaler, som tillhör någon av de samlingslokalägande riksorganisationerna Folkets Hus Riksorganisation (FHR), Bygdegårdarnas Riksförbund (BR), Riksföreningen Våra Gårdar (VG) och Folkparkerna.
I samlingslokalanläggningarna finns ofta lokaler som är utomordentligt väl lämpade för konstvisning. Förutom bildkonstverksamhet bedrivs en bred och mångsidig annan verksamhet med ca en miljon aktivitetstillfällen och omkring 50 miljoner besök i anläggningarna. Flertalet av dem som besöker t.ex. en Bygdegård eller Folkets Hus kan också ta del av konstutställningar och den konst som finns permanent i anläggningarna.
Under en mycket lång följd av år har samlingslokalerna fungerat som både mottagare och arrangörer av konstutställningar och andra konstarrangemang. FHR och BR har även under de senaste decennierna byggt upp en egen konstverksamhet med produktion och turnéläggning av vandringsutställningar av konst. Omkring 400 utställningsarrangemang har möjliggjorts årligen genom centrala insatser och produktioner. Utställningar är en viktig del i samlingslokalernas samlade kulturverksamheter. Därigenom får konstnärerna viktiga arbetstillfällen och möjlighet att nå en landsomfattande publik.
Utställningarna är ett viktigt inslag i landets samlade konstbildande verksamhet, inte minst genom att en stor del av den publik som söker sig till samlingslokalerna normalt inte besöker konstutställningar i museer och gallerier. I relation till efterfrågan och intresse skulle utställningsverksamheten i samlingslokalerna lätt kunna byggas ut, men bristen på ekonomiska resurser har hittills begränsat en önskvärd utveckling.
Vid produktionen av turnerande konstutställningar har samlingslokalorganisationerna haft ett nära och betydelsefullt samarbete med i första hand Konstfrämjandets Riksförbund och Riksutställningar. Genom att Konstfrämjandet upphört och Riksutställningar aviserat en förändrad inriktning av sin produktion, ändras förutsättningarna kraftigt. Detta är mycket allvarligt för konstbildningen, eftersom det är av stor vikt att nya utställningsproduktioner ständigt tillförs verksamheten.
Redan nu är också konstbildningen enligt Kulturrådet ett eftersatt område. För att situationen inte skall försämras kraftigt och därmed spoliera verksamheter som byggts upp under decennier, bör samlingslokalorganisationerna beredas tillfälle att själva framställa och producera de utställningar som behövs. En sådan utställningsproduktion skulle även utgöra en viktig resurs för bl.a. studieförbundens konstbildande verksamheter. För att möjliggöra detta bör samlingslokalorganisationerna för budgetåret 1993/94 anvisas 3 500 000 kronor av de 7 841 000 som innevarande år 1992/93 anvisats till Konstfrämjandet för konstbildning, utställningsproduktioner m.fl. verksamheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till de samlingslokalägande riksorganisationerna för konstbildande och utställningsproducerande verksamheter.
Stockholm den 25 januari 1993 Göran Persson (s) Elving Andersson (c) Göran Magnusson (s)