Under de senaste åren har allt fler offentliga organ där det tidigare fanns företrädare för olika intresseorganisationer i sin helhet utsetts av regeringen. Denna uppstramning är på alla sätt positiv. De korporativistiska inslag som fortfarande finns kvar i vissa styrelser inom kulturområdet bör därför också försvinna. Sådana styrelser finns förtecknade i Lag 1992:318 om överlämnande av förvaltningsuppgifter inom Kulturdepartementets verksamhetsområde. Det gäller t.ex. konstnärsnämnden och Sveriges bildkonstnärsfond där Föreningen svenska tecknare, Föreningen Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, Konstnärernas riksorganisation (KRO) och Svenska Fotografernas Förbund utser ledamöter. I styrelsen för Sveriges Författarfond finns ett antal ledamöter utsedda av Sveriges Författarförening, Föreningen svenska tecknare och Svenska Fotografernas Förbund.
Att på detta sätt tillse att styrelserna får en så allsidig sammansättning som möjligt behöver naturligtvis inte innebära någon förändring när det t.ex. gäller ordningen för hur man fastställer biblioteksersättningen, men kan medföra att ingen behöver misstänka att oorganiserade konstnärer missgynnas när det gäller fördelningen av ersättningar och stipendier.
I sammanhanget kan det vara skäl att påminna sig att styrelsen för Statens konstråd i sin helhet utses av regeringen och att Näringsfrihetsombudsmannen gjort ett skarpt uttalande när det gällde KRO:s mer eller mindre automatiska medverkan i olika inköpsnämnder för konst inom bl.a. kommuner och landsting.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att styrelserna i Sveriges bildkonstnärsfond och Sveriges författarfond i sin helhet skall utses av regeringen.
Stockholm den 22 januari 1993 Jan Backman (m)