ICCROM är kulturvårdens internationella institut, ansvarigt för viss högre utbildning, FoU samt policyverksamhet. Formellt medlemskap i ICCROM är nationellt, d.v.s. genom beslut på regeringsnivå. Sveriges representation i ICCROM och berörda omkostnader har varit intagna under en särskild titel i budgetpropositionen.
Regeringen har i tidigare sammanhang uppdragit åt Riksantikvarieämbetet att representera Sverige gentemot ICCROM. Detta uppdrag var naturligt, dels med tanke på ämbetets traditionella roll, dels med hänsyn till det förhållandet att högre utbildning och forskning inom kulturvårdens ämnesområden inte hade organiserats systematiskt av statsmakterna.
Eftersom tyngdpunkten av naturliga skäl är högskoleorienterad, är verksamheten emellertid av omedelbar relevans för den svenska högskolans utbildning och forskning inom kulturvården.
Med hänsyn till den numera, genom Forskningspolitiska propositionen, tydliga svenska nationella politiken rörande forskning och högre utbildning, synes därför den hittills rådande ordningen i denna fråga obsolet.
Den svenska högskolan med universiteten har allmänt givits uppdraget att svara för landets spetsfunktion vad gäller kunskapsutveckling och internationell nätverksuppbyggnad i syfte att säkra Sveriges utåtriktade kontakter och den egna kompetensutvecklingen inom väsentliga verksamhetsområden.
Vidare är numera situationen annorlunda även inom högskolan, genom inrättandet av Institutionen för kulturvård med dess av riksdagen beslutade sammanhängande utbildningar Bebyggelseantikvarisk linje, Konservatorslinjen (båda tidigare s.k. allmänna linjer som omvandlas till sammanhängande påbyggnadsutbildning i Museivetenskap) och härutöver även forskarutbildning i det samlade ämnesområdet Kulturvård. Det finns ytterligare fristående kurser inom eller anknytande till detta kunskapsfält, dock inte med sådan samlad bredd och djup som vid Göteborgs universitet.
Härigenom finns numera i Sverige en institutionell bas för internationell samverkan i ett globalt nätverk med berörda högre utbildningar och forskningsinstitutioner, som kontinuerligt samarbetar rörande kunskapsutvecklingen inom berörda discipliner (främst Conservation, Museology och vissa specialdiscipliner). Det bör betonas att institutionen för kultur har en aktiv roll i dessa internationella nätverk, som har påskyndat kunskapsutvecklingen och utbildningssamverkan inom vissa centrala områden.
Genom delningen av det tidigare Utbildningsdepartementet är denna fråga nu än mer aktuell, eftersom Riksantikvarieämbetet numera lyder under Kulturdepartementet, och i princip anses vara en renodlad förvaltningsmyndighet, och sedan länge -- bl.a. genom avskärningen från Vitterhetsakademin -- inte har rollen av ett traditionellt ''lärt verk''.
Med hänsyn till att denna fråga -- trots sin till synes begränsade praktiska räckvidd -- är av principiell natur, och av långsiktigt strategisk betydelse för kulturvårdens kunskapsutveckling i vårt land, aktualiseras frågan om placering av detta internationella ansvarsuppdrag.
Den föreslagna förändringen är en kostnadsfri reform, som till form och intention är helt i linje med regeringsdeklarationen.
Med hänvisning till den redovisade lägesbeskrivningen föreslås att Göteborgs universitet, eventuellt efter samråd med berörda universitet/högskolor, ges i uppdrag att ansvara för den nationella svenska representationen gentemot ICCROM.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om synen på den svenska representationen gentemot ICCROM,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Göteborgs universitet bör få ansvaret för Sveriges nationella representation gentemot ICCROM bl.a. genom att företräda Sverige i dess General Assembly.
Stockholm den 25 januari 1993 Erling Bager (fp) Lennart Fridén (m)