Staten har bland annat genom olika riksdagsbeslut förbundit sig att tillse att även de från den så kallade majoritetskulturen avvikande inhemska kulturerna överlever. Skall denna målsättning vara möjlig måste samhället ställa upp med resurser.
Tornedalskulturen och den alltmer framväxande medvetenheten kring den har växt sig allt starkare, inte minst hos genuina tornedalingar. Sedan flera år tillbaka pågår en intensiv intern debatt om hur kulturen skall överleva. Tornedalskulturen är muntligt traderad, därför radio- och TV-mediets vikt som kulturbevarare och utvecklare.
I en kommande utredning om radio- och TV- verksamheten bör föras en allvarlig diskussion om hur riksradiosändningar ska organiseras och på vilket sätt radion kan bli ett medel i att stärka det kulturella engagemang som finns sedan några år i regioner som Tornedalen.
Tornedalen är en mycket utsatt del av vårt land, ekonomiskt sargad. Men i Tornedalen finns många engagerade människor med en stark identitet. Det lokala språket, Tornedalsfinskan, är en av de viktigaste förutsättningarna för att denna gränsbygd skall utvecklas.
Radio Norrbotten med sina sändningar på Tornedalsfinska från sändare i Pajala är en ovärderlig tillgång inte minst för bevarande av den tornedalska kulturen men också för att utveckla näringslivets olika aktiviteter. Tyvärr är radions nuvarande resurser ytterst begränsade. För att producera radioprogram på Tornedalsfinska finns i dag en tjänst. Som jämförelse kan konstateras att samerna i dag har ett tjugotal tjänster för produktion av sameprogram. Samerna har ca 12 000 presumtiva lyssnare, radion för Tornedalen 50 000--60 000.
En mer utbyggd radio med Tornedalsfinska är ett av de bästa stöden Tornedalskulturen och språket kan få.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om radion och Tornedalskulturen.
Stockholm den 22 januari 1993 Hugo Bergdahl (fp)