Som ett led i att stärka och utveckla det tornedalska språket och kulturen bildades organisationen STR-T, Svenska Tornedalingars Riksförbund --- Torniolaaksolaiset för drygt tio år sedan. Förbundet har för närvarande cirka 3 000 medlemmar över hela landet och lokalavdelningar på ett flertal platser. Förbundet ger ut en tidskrift, MET, där finska, svenska och det tornedalska språket används allt efter artikelförfattarens egna språkkunskaper. Förbundets kurser i folkmusik och teater har blivit särskilt uppmärksammade med flera publika uppsättningar som turnerat i Tornedalen och landet i övrigt.
STR-T har, till skillnad från t.ex. de samiska organisationerna trots de åtskilliga initiativ som tagits i olika sammanhang, ännu icke av samhället blivit erkänt som en organisation för en inhemsk minoritet. Organisationen för den tornedalska minoriteten hamnar även i jämförelse med invandrarorganisationerna i en så kallad marginell ställning. Kulturbärarna existerar och minoriteten finns, men för dess offentliga existens krävs ett samhälleligt erkännande.
För svenskt vidkommande har sedan 1989 en i det närmaste pinsam situation inträtt i förhållande till hur motsvarande minoritet bemöts i Norge. Det norska stortinget har i september 1989 erkänt Norske Kveners Forbund som minoritetsförbund och tagit upp stöd för organisationen i statsbudgeten. Kvenerna är i Norge benämningen på den befolkning i Nordnorge som har sina rötter i 1700- och 1800-talets Tornedalen.
Utöver erkännandefrågan är möjligheten för STR-T att kunna utveckla sin verksamhet av stor betydelse. För detta behövs ekonomiskt stöd från samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att STR-T skall erkännas som en organisation för en inhemsk kulturminoritet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ekonomiskt stöd till STR-T:s verksamhet.
Stockholm den 21 januari 1993 Bruno Poromaa (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)