Statsbidrag till ''Jämtlandsmodellen''
Statens stora satsningar på regionteatrar i landet är unika. Dessa har vuxit fram under ett antal år i samarbete mellan staten, landstingen och vissa kommuner.
De senaste åren har vissa regioner fått tillåtelse att bedriva mindre ensembler (som innehåller färre än 35 årsverken, vilket tidigare var en målsättning för regionteatern) med statligt stöd: Halland, Kalmar och Gotland.
Detta blev möjligt som en direkt följd av en enmansutredning inom Statens kulturråd, ''Utredningen om länsteaterlösa län'' 1989.
I Jämtlands län är intresset för teater inte mindre än i andra län, men möjligheterna till stora ekonomiska insatser på teaterområdet är små. I länet finns ingen stationär professionell teatergrupp och det har aldrig funnits någon regionteater.
Tack vare en idogt arbetande länsteaterförening har länet ändå försetts med teater i turnéform. Verksamheten med barnoch ungdomsteater har prioriterats och länets skolelever har under de senaste åren fått ta del av mycket kvalitativ teater som en del av undervisningen.
Sedan ett tiotal år tillbaka har verksamheten med barn- och ungdomsteater i länet fått stöd genom Statens kulturråd, när den s.k. ''Jämtlandsmodellen'' utvecklats. Denna innefattar, förutom föreställningar och teaterfrämjande verksamhet, även teaterpedagogisk fortbildning av länets lärare. En verksamhet som under åren fått efterföljare på flera håll i vårt land och som sannolikt är skälet till att teater i skolan är populärt i Jämtlands län.
Det statliga stödet har varit ca 250 000 kr under de senaste åren. En summa, som i förhållande till vad landstinget och kommunerna satsar, varit alldeles för låg. Från 1990 tog Statens kulturråd helt bort möjligheten för Jämtlands läns teaterförening att få statligt stöd till ''Jämtlandsmodellen'', med motiveringen att den ekonomiska satsningen på teater från landsting och kommuner var för låg för att generera statliga bidrag.
Detta besked kom efter utredningen om hur man inför framtiden skall lösa situationen i s.k. länsteaterlösa län. De län som av olika anledningar inte kunde presentera en fast produktion inom länet skulle bli lottlösa.
Det idoga arbete som lagts ner av Länsteaterföreningen (LTF) för att skapa möjligheter för länets unga generation att se kvalitativ teater kom på grund av denna utredning att äventyras betänkligt. Vi motionärer tror inte att detta var dåvarande kulturministerns mening, då han skrev direktiven till utredningen i fråga.
År 1991 sökte LTF och fick Utbildningsdepartementets stöd till det första året av fem i en utveckling av ''Nya Jämtlandsmodellen''. Detta är en utbyggnad av ''Jämtlandsmodellen'', som även omfattar amatörteaterverksamheten i länet. Medlen var s.k. lotterimedel.
Efter detta beslut fick LTF stränga order från Kulturrådet att se till att medlen skulle räcka i 2
år, eftersom det inte fanns utrymme inom Kulturrådets ram för ytterligare medel till Jämtlands län. Efter omarbetning i vårt koncept kom medlen att räcka t.o.m. hösten 1992.
Jämtlands läns teaterförening har arbetat hårt, med små medel, för att bygga upp den verksamhet som nu finns i länet.
Under perioden hösten 1981 t.o.m. hösten 1992 har LTF erhållit sammanlagt 2 504 000 kr från staten för verksamheten som började i ett försöksprojekt. Under dessa 11
år har länets barn och ungdomar nåtts av mer än 2 000 föreställningar. Dessa föreställningar har setts av elever i förskolor, låg-, mellan- och högstadiet samt gymnasium. Med en genomsnittssiffra på ca 100 barn/föreställning innebär det 200 000 teaterbesök för länets ungdomar. Dessutom har många av dessa föreställningar varit pedagogiskt för- och efterbearbetade. Och skolornas lärare har med intresse deltagit i verksamheten.
Ser man det strikt ekonomiskt torde vårt läns ungdomar få ut mer teater för varje satsad krona än barn i andra regioner.
När nu hela denna verksamhet måste upphöra -- på grund av stelbenta byråkratiska statliga bidragsbestämmelser -- drabbar detta de minsta i samhället, nämligen barnen. Och då måste det föreligga något fel.
Jämtlands län vill bygga en teaterorganisation -- olik alla andra -- som dessutom visat sig fungera bra i verkligheten och ger geografisk rättvisa till låg kostnad.
Regeringen bör besluta att den regionteaterersättande verksamheten med barn- och ungdomsteater i Jämtlands län permanentas.
Riksteatern
Regeringen har tidigare lagt fast att det finns tre nationalscener: Operan, Dramaten och Riksteatern, varav den sistnämnda är turnerande. Som en konsekvens av detta behandlas i år de tre nationalscenerna under samma rubrik i budgetpropositionen.
Det logiska hade då varit att de tre teatrarna hanterats lika och att den föreslagna uppräkningen av anslagen fördelats på de tre teatrarna.
Operan och Dramaten föreslås i budgeten få en uppräkning på ca 5,5 %, medan Riksteatern får vidkännas en minskning av bidraget med närmare 3 miljoner kronor.
I realiteten kommer detta att fungera så att med utebliven priskompensation, ca 11 miljoner kronor, och en nedskärning med 3 miljoner kronor, blir den reella försämringen för Riksteatern 14 miljoner kronor.
Regeringens kulturpolitik innebär alltså att man satsar på teater i Stockholm och skär ner på verksamheten i övriga landet.
Riksteatern har byggt upp en väl fungerande organisation för att kunna resa runt även i landets små orter. Om nu Riksteatern av ekonomiska skäl måste minska sina produktioner, blir det svårt för småorterna att få någon teater över huvud taget. Kulturlivet i framför allt glesbygden utarmas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till teaterverksamhet enligt ''Jämtlandsmodellen'',
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget till Riksteatern.
Stockholm den 22 januari 1993 Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s)