I proposition 1992/93:100 bilaga 12 under B 14 (Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner) föreslår regeringen ett fortsatt oförändrat antal grundbelopp för Malmö symfoniorkester, MSO. Det statliga stödet till orkestern har varit oförändrat sedan nuvarande bidragssystem med grundbelopp infördes 1974/75. Under en följd av år har orkestern till Statens kulturråd ingivit väl dokumenterade framställningar om behovet av ett ökat antal grundbelopp.
1985 utökades numerären med sex stråktjänster. För dessa tjänster har MSO aldrig fått motsvarande antal grundbelopp trots hemställan härom i anslagsäskanden.
En jämförelse mellan de fem största symfoniorkestrarna i Sverige beträffande årsverk och grundbelopp visar att diskrepansen mellan framför allt Stockholm och Göteborg å ena sidan och Malmö å den andra är uppenbar.
Utvecklingen i Östeuropa har skapat nya förutsättningar för ett breddat kultursamarbete omfattande samtliga länder kring Östersjön. Malmös placering med närheten till framför allt Danmark men även Östersjöländerna och Nordtyskland gör att MSO har fått och kommer att få erbjudanden om gästspel i dessa länder i en allt större omfattning.
Malmö symfoniorkester har inte som fallet är med såväl Stockholms- som Göteborgsorkestrarna betydande sponsorer vilket för dessa båda orkestrar möjliggör en betydande turnéverksamhet. Det torde vara bekant att turnéer aldrig kunnat inrymmas i normala driftbudgetar varför särskilt anslag för turnéverksamhet borde beviljas.
Sedan 1991/92 har MSO förutom de beviljade 85 grundbeloppen erhållit ett grundbelopp för barn- och ungdomsverksamhet. Barn- och ungdomsverksamheten i Malmö har rönt stor uppskattning och trycket på fortsatt musikverksamhet för barn och ungdom är oerhört stort varför MSO i allt större utsträckning kommer att satsa på denna verksamhet.
För att kunna möta det stora intresse publiken visat för denna verksamhet krävs att de personella resurserna utökas från en halvtidstjänst till en heltidstjänst. I samband med att verksamheten utökas stiger även behovet av ytterligare medel för att täcka produktionskostnaderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat antal grundbelopp till Malmö symfoniorkester fr.o.m. budgetåret 1993/94.
Stockholm den 21 januari 1993 Nils T Svensson (s)