Landsortsteatern och dess verksamhet under tiderna är ett sorgligt försummat område såväl inom den humanistiska forskningen som av museerna. Och detta trots att landsortsteatern spelat en betydelsefull roll såväl i den nationella teaterhistorien som i en lång rad enskilda städers kultur- och nöjesliv.
I Eskilstuna finns en av de få bevarade teaterlokalerna från 1800-talet. I anslutning till denna pietetsfullt renoverade ''teaterlada'' har en grupp kunniga och engagerade teatermänniskor också samlat ett stort, unikt och ännu bara delvis utnyttjat teaterhistoriskt arkivmaterial.
Att låta Gamla teatern bilda kärnan i en utökad verksamhet med tonvikt på äldre landortsteater och instifta ett dokumentationscentrum för landsortens teater och teaterhistoria vore mycket värdefullt. Icke minst skulle ett sådant centrum utgöra ett betydelsefullt och nödvändigt komplement till det arbete som Drottningholms teatermuseum bedriver.
Trots kommunala och landstingskommunala bidrag har Gamla teatern ingen möjlighet att utan statligt stöd utveckla verksamheten, varken vad gäller dokumentationen eller teaterverksamheten.
Vi föreslår att 300 000 kr av anslaget Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet reserveras för Gamla teatern och ett teaterhistoriskt museum i Eskilstuna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gamla teatern med teaterhistoriska museet i Eskilstuna.
Stockholm den 22 januari 1993 Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v)