En av kulturpolitikens viktigaste uppgifter är att låta ''tusen blommor blomma'' och vattna dem alla. De skall få växa upp, blomma och vissna.
Kulturen anses av många statsvetare vara den näst universitet och flygförbindelser viktigaste tillväxtfaktorn; detta p.g.a. den kreativitetsstimulans som ett aktivt kulturliv utgör.
Svensk kulturpolitik har i stor utsträckning handlat om att utdela stipendier och inkomstgarantier åt äldre kulturskapare, som bör kunna klara sig på egen hand om deras kulturinsatser är värdefulla nog.
Det är de unga konststuderande som i första hand bör få en möjlighet att vidareutveckla sin talang och att etablera sig i det svenska kulturlivet. Parallellerna är stora mellan vetenskapligt arbete och kulturskapande.
För de forskarstuderande finns möjligheten för de mest lovande att efter avlagd grundexamen erhålla sin försörjning via doktorandstipendier, under den tid de etablerar sig som forskare. Först efter doktorsexamen har de att leva på marknadens villkor.
Det är angeläget att skapa en liknande möjlighet för blivande konstnärer. Enligt min mening bör man pröva en modell med en motsvarighet till doktorandstipendierna att fördela bland de utexaminerade från exempelvis konst- och musikhögskolorna. Därigenom skapas möjlighet för en konstnärlig elit att i samverkan med sin högskola utveckla sitt konstnärskap och etablera sig i konstlivet. För exempelvis författare och poeter kan stipendierna fördelas via juryer.
Medel till dessa stipendier bör kunna hämtas via omfördelning från anslagen till stipendier och inkomstgarantier, och från anslagen till de stora institutionerna.
Det är angeläget att möjligheten till ''doktorand''- stipendier för blivande konstnärer snarast utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ''doktorand''-stipendier på det konstnärliga området.
Stockholm den 20 januari 1993 Bertil Persson (m)