Grängesbergs gruva -- en angelägenhet för hela Sverige
''Vid Gränie ligger en gruva ganska stor, som heter Nyberget och är ett sådant malmberg, så att om hela bergslagen kunde där taga malm så finge de alla nog, så att där intet är till att säga huru stor den malmen är.''
Beskrivningen av den ofantliga malmfyndigheten i Grängesberg är daterad år 1624 och kommer från konstmästaren Nils Jönsson och var riktad till kung Gustav II Adolf.
Men Grängesbergsmalmen var känd redan sedan medeltiden. Den var inte bara stor, den var också högprocentig. Men den innehöll fosfor och var därmed kallbräckt. Järnet gick fint att smida men sprack när det svalnat. Bergsmännen försökte lösa problemet genom att blanda upp malmen med fosforfattig malm.
Det skulle bli engelsmännen som löste problemet. Dels var det därifrån som den så kallade Thomasprocessen kom, den tekniska lösning som skulle frigöra fosfor ur malmen, dels var det genom engelska spekulationer i Bergslagen som Grängesbergsbolaget bildades. Mycket snabbt blev Grängesberg ett begrepp som stod för framgång och framåtanda. På några år växte detta bolag från ingenting till Sveriges största.
Också samhället Grängesberg växte. På tio år sjudubblades befolkningen och vid seklets början var här Dalarnas näst största ort med 6 000 invånare. Gruvledningen var för sin tid dynamisk. Man satsade på att utnyttja alla de nya tekniska rön som stod till buds. Här utvecklades redan år 1893 världens första kommersiella elkraftöverföring av tvåfas växelström. Här prövades tidigt bergborrningstekniken med tryckluft. Här byggdes redan vid seklets början moderna industrianläggningar av det nya byggnadsmaterialet armerad betong. Men även på den sociala sidan var man långt framme. Gruvbolaget skapade drägliga bostäder för arbetare för 100 år sedan och dessa finns kvar och fungerar än i dag.
Arbetsstyrkan i Grängesberg kännetecknades av stor yrkesskicklighet och effektivitet. Även inom arbetar- och fackföreningsrörelsen var man tidigt framme i Grängesberg. I stället för allvarligare konfrontationer med gruvledningen kunde många av konflikterna lösas i förhandling. Här skapades Gruvindustriarbetareförbundet, här byggdes Sveriges i ordningen andra Folkets Hus.
Även kulturlivet blomstrade i samhället. Här invigdes år 1900 ett av landets första och mest funktionella kulturhus Cassels, med plats för 700 personer. Här skapades Dalarnas första orkesterförening. Vid Cassels Park togs år 1901 initiativet till Barnens Dag-rörelsen, i avsikt att hjälpa gruvarbetarbarnen att komma till koloni på västkusten.
Man skulle kunna säga att folkhemstanken tidigt slog rot i Grängesberg. I detta sammanhang bör man nämna samhällets store son riksdagsmannen Bernhard Eriksson, som blev Sveriges förste socialminister.
Vad som utvecklades i Grängesberg kom att få en avgörande betydelse för hela Bergslagen liksom för malmfälten i Norrbotten. Andra företag inom den svenska exportindustrin byggdes upp med modell från Grängesbergsbolaget. Likaså kom politiska och sociala idéer att utvecklas härifrån. Grängesberg blev ett begrepp för ''den svenska modellen''.
Andan av optimism och framåtanda förblev dock inte obruten. År 1974 skakades samhället av ett ordentligt jordskalv. Det var en förkastning, som hade förbindelse med gruvan, som brast. Denna olycksbådande och dramatiska händelse var dock bara början på samhällets nedgångsperiod. Samma år fick man stänga kyrkan på grund av rasrisken. Den revs något år senare. Kort därpå brann den byggnad som varit det gamla Folkets Hus.
Men det som mest fruktades var gruvans eventuella nedläggning. Under senare hälften av 70-talet gick gruvkrisen fram över Bergslagen. Gruva efter gruva fick läggas ner och det anrika Grängesbergsbolaget upphörde. Verksamheten i gruvan övertogs av SSAB, som tvingades göra stora rationaliseringar. Detta till trots kom år 1988 beskedet att gruvan skulle läggas ner.
Men vad gör man när Bergslagens största och viktigaste gruva upphör? Det är inte bara en lokal katastrof, det är en epok i hela landet som går i graven. På något sätt kan man säga att gruvan i Grängesberg tillhörde hela landet. Den bidrog starkt till att skapa välståndet i landet. Härifrån byggdes delar av det moderna Sverige.
Gruvan får vi inte tillbaka, men ändå är vi skyldiga att rädda det kulturarv som finns kvar i Grängesbergs gruva och samhälle. Lämningar efter gruvdriften finns kvar i tre gruvlavar, som hotas av rivning om man inte finner möjligheter att ta vara på dem. Byggnader som maskinhall och gruvstugor finns kvar och är användbara. Vissa maskiner har sparats på plats, bl.a. världens största gruvspel.
I elfte timmen lät kommunen och Dalarnas museum filma verksamheten under och ovan jord. Men filmen är obearbetad tills vidare. Det finns i dag inte medel att göra den klar. Det kan påpekas att gruvan dokumenterats tidigare på film och bild, ett material av oskattbart kulturhistoriskt värde. Här finns bl.a. stillbilder av Sveriges förste industrifotograf, Albin Andersson, samt av moderna efterföljare som G.W. Gullers och Lennart Nilsson. Här finns möjligheter att med bilden och filmen och med de bevarade miljöerna som grund, bygga upp en museiverksamhet där de tidigare gruvarbetarna kan medverka. Det har gjorts utkast och planer för en sådan verksamhet, men det gäller att finna medel för att komma i gång. Mot denna samlade bakgrund finner vi det vara en angelägenhet av högsta dignitet för hela nationen att dokumentera och för framtida generationer visa upp denna mäktiga epok i vårt lands historia. Detta bör ske genom att starta ett gruvmuseum i Grängesberg.
Aspekter på museiverksamhet vid Grängesbergs gruva
Historisk aspekt
Till detta räknas Grängesbergsgruvans stora betydelse för landet, för utvecklingen av ekonomi och teknik. Likaså räknas hit ansvaret för generationer av gruvarbetare i Bergslagen, från medeltiden till vår tid. Grängesbergsgruvan utgjorde den sista länken i en svensk storhetstid.
Antikvarisk aspekt
Området är unikt. Det har tillkommit under den begränsade tidsperioden 1930--1947. Här finns flera unika byggnader från den s.k. funktionalistiska epoken som centrallaven, Maskinhallen, Mojsen, Gruvstugan, Jakobinalaven med gruvstuga samt mekaniska verkstaden. Strax därintill finns lokstallarna från 20-talet och gruvbangården vid det som numera är Grängesbergs lokmuseum. En bit norröver finns Risbergsfältet med anläggningar från 1950-talet. Byggnaderna är av god kvalitet och representativa för Bergslagen. De bevarade inslagen av teknikhistorisk art, som delar av maskineriet och bevarade ånglok vid lokmuseet, är en stor tillgång. De byggnader som nu står tomma är i behov av renovering.
Identitetsaspekt
Området representerar det mest typiska i Bergslagen. Gruvlavarna, som syns över hela samhället, utgör tydliga identifieringsmärken. Utan gruvlavarna är Grängesberg inte Grängesberg. De bör finnas kvar som en hyllning till de generationer av gruvarbetare, som byggde upp samhället för kommande generationer.
Turistisk aspekt
Området har möjligheter att utvecklas till ett museiområde. Här finns flera unika och intressanta byggnader. Man ska kunna åka upp i lavarna, se ner i dagbrottet, åka ångtåg i anslutning till lokmuseet, få ta del av hur gruvarbetet bedrevs under olika epoker. Med ordentliga resurser kan området bli en verklig sevärdhet.
Sysselsättningsaspekt
Samhället har sedan nedläggningen av gruvan gått kräftgång. Många av de forna gruvarbetarna går utan arbete. Ett museum kanske inte sysselsätter alla, men kan förgrenas på olika sätt och kopplas till andra antikvariska verksamheter, till exempel: bygga upp museets utställningar, restaurera och vårda byggnaderna, hålla området i stånd, bygga upp ett vårdlag för Bergslagens industrimiljöer för att rensa från sly, sköta underhåll vid industrilämningar, hålla museiverksamheten i gång, dokumentera gruvans minnen och, efter modell från Mo i Rana i Norge, bygga upp en bild- och filmvårdscentral för äldre kulturhistoriska bilder och filmer i Sverige. En sådan saknas i dag.
Utvecklingsaspekt
För framtida etableringar av företag inom gruvområdet skulle ett välskött historiskt industriområde kunna vara en stor tillgång. Områdets speciella profil med tre gruvlavar utgör onekligen spännande nya möjligheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av ett gruvmuseum i Grängesberg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den närmare bör utreda förutsättningarna för ett gruvmuseum.
Stockholm den 19 januari 1993 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)