Riksantikvarieämbetet (RAÄ) är ett av våra mer anrika ämbetsverk, i sitt slag ett av de äldsta i Europa. Ämbetet driver sina frågor med stor medvetenhet och sakkunskap. Ansvaret är stort och maktpåliggande. Många positiva resultat har uppnåtts genom ställningstaganden och initiativ från Riksantikvarieämbetet. Detta har medverkat till den allt starkare medvetenhet som nu gör sig gällande hos allt fler svenskar om vikten av att bevara kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnader.
Konsekvenserna av RAÄs handlande, som utgår från en ''bevarandeinställning'', är dock inte positiva i alla hänseenden. Tyvärr har effekten blivit att ämbetets attityd samtidigt blivit negativ också till goda förändringar.
Riksantikvarieämbetet har bland sina ''traditionella åligganden'' det kulturhistoriska ansvaret för flertalet kyrkor tillhörande Svenska kyrkan och dessas vård. Det gäller kyrkor från tiden före år 1940. När församlingarna och pastoraten framställer önskemål om att få sina gudstjänstrum funktionellt disponerade och utrustade möts de oftast av ett nej från ämbetet. I många fall tas inga eller mycket litet hänsyn till församlingens rättmätiga krav, särskilt vad gäller liturgisk disposition och krav på funktionella förändringar, speciellt kring högaltaret.
I och med att Svenska kyrkan vad gäller byggnadsvård ej har egen sakkunskap i byggnadsfrågor, blir RAÄs bedömningar och värderingar oemotsagda på detta beslutsplan, vilket innebär att en dialog i dessa frågor aldrig uppstår på riksnivå. Varje tid har olika behov och anspråk, något som också i rimlig mån måste tillgodoses, om församlingarnas möjligheter att verka inte avsevärt skall försvåras.
Att, som nu diskuteras, decentralisera RAÄs beslutsfunktion till länsplanet är ingen god lösning av problemet. Vare sig riksantikvareämbetets lokalombud (länsstyrelserna och länsmuseerna) eller stiften har nu tillräcklig sakkunskap för att göra de bedömningar som krävs.
Förutom att utöva kontroll och tillsyn bedriver Riksantikvarieämbetet också forskning och utveckling av äldre byggtekniker och metoder. Man meddelar också anvisningar gällande kyrkornas och andra kulturhistoriska byggnaders skötsel och vård. Emellertid har det med åren visat sig att man tyvärr har mycket svårt att föra ut sina erfarenheter och kunskaper. Alltför mycket akademiskt värnande om egna landvinningar präglar det interna agerandet. Bristerna när det gäller att sprida information kring forskningsprojekt och erfarenheter är uppenbara, vilket naturligtvis är till förfång för vården av aktuella byggnader ute i landet. De personer och företag som utanför RAÄ arbetar med byggnadsminnesvård saknar kontakter och möjlighet att med RAÄs forskare diskutera de många problem som finns. Så har det t ex varit mycket tyst kring den gestaltningsmässiga återuppbyggnaden av Katarina kyrka och de diskussioner som lett fram till den absoluta rekonstruktion som nu genomförs utan större hänsyn till dagens gudstjänstliv.
En övergripande målsättning för RAÄs framtida verksamhet borde vara, att med en öppnare attityd samarbeta med lokala krafter samt att på ett frimodigare sätt sprida kunskaper och ta initiativ till diskussioner och kompetenshöjning bland dem som arbetar med kulturhistorisk bebyggelse och miljö.
Regeringen bör därför ges i uppdrag att i samråd med Svenska kyrkan utreda hur en bättre ordning för samråd och beslut vid kyrkorestaureringar skall uppnås, så att ett modernt gudstjänstliv inte onödigt försvåras. Likaså bör säkerställas att RAÄs forskning samt teknik- och metodutveckling sprids till den krets av engagerade arkitekter och konsulter som runt om i landet arbetar med byggnadsminnesvård.
Vidare tycks Riksantikvarieämbetet nu ha för avsikt att bygga upp en egen projekteringsavdelning med uppgift att genomföra restaureringsprojekt på konsultliknande basis. Om denna ambition gällde enbart ruiner och enstaka musealt bevarade byggnadsverk vore tanken rimlig. Emellertid avser man uppenbarligen nu att utveckla en egen projekterande byrå för att ta hand om restaureringsprojekt av större volym och mängd. En sådan ordning hotar rättssäkerheten då RAÄ som granskande myndighet i så fall samtidigt skulle konkurrera med fristående konsulter, vars levebröd utgörs av de projekt som genereras av Svenska kyrkan och över vilka RAÄ utövar tillsyn och kontroll.
Med anledning härav bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna att Riksantikvarieämbetet inte samtidigt och i konkurrens med enskilda konsulter kan agera projektbyrå parallellt med att utöva tillsyn och kontroll av samma projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den i samråd med Svenska kyrkan utreder hur en bättre ordning för samråd vid kyrkorestaureringar skall uppnås,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättssäkerheten om Riksantikvarieämbetet samtidigt agerar utförare och granskare av byggnadsprojekt.
Stockholm den 20 januari 1993 Ylva Annerstedt (fp)