Det tryckta ordet har en särställning i vårt land. Pliktexemplar från svenska tryckerier alt. förlag i den mån det trycks utomlands går till samtliga universitetsbibliotek och Kungliga Biblioteket, KB i Stockholm. Lunds Universitetsbibliotek, UB och KB i Stockholm är skyldiga att spara allt. Enbart dessa båda får dessutom vissa kategorier av tryck, främst oförändrade nytryck och dagstidningar. KB är nationalbibliotek medan Lunds UB har det s.k. nationella reservexemplaret. KB:s exemplar får enbart användas inom KB:s murar, medan Lunds UB har ansvaret för fjärrlån till andra bibliotek -- både inom och utom landet.
Situationen inom mediaområdet har dramatiskt förändrats -- både vad gäller det mer traditionellt tryckta ordet i form av datateknik samt ev sparande av radio och TV-program.
För att se över bevarandereglerna tillsatte regeringen 1991 en särskild utredning: Pliktleveransutredningen. I slutbetänkandet Pliktleverans SOU 1992:92 föreslås bl.a. att reservexemplaret vid Lunds UB skall avskaffas. Flera remissinstanser har reagerat mot detta, bl.a. Lunds universitets styrelse.
I den allmänna debatten har stark kritik framkommit mot förslaget. Genomförs förslaget kommer det att leda till en försämring av den svenska traditionen att väl dokumentera det tryckta ordet.
Förslaget baseras enligt utredaren främst på ekonomiska överväganden. Men kostnaderna för reservexemplaret är snarast försumbara, i synnerhet om de sätts i relation till vad man skulle förlora om förslaget genomfördes. Man har beräknat kostnaderna till 3 mkr.
Huvudargumenten mot att avveckla det nationella reservexemplaret är följande:Den humanistiska forskningen har stor nytta av det nationella reservexemplaret. Ett viktigt område utgör bl.a. pressforskningen, som nu har tillgång till alla dagstidningar i pappersform medan övriga leveransbibliotek endast har mikrofilm av tidningarna. Försvinner reservexemplaret försämras väsentligt pressforskningens framtida möjligheter.Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) har sin redaktion i anslutning till Lunds UB. SAOB är det största humanistiska projektet i Norden och är för sin verksamhet helt beroende av ett komplett svenskt tryck. På sikt skulle därför avskaffandet av det nationella reservexemplaret innebära ett grundskott mot verksamheten, som skulle tvingas flytta till KB i Stockholm. SAOB är en mycket utförlig och grundlig redovisning av svenskt ordförråd från 1521 till våra dagar. Under lång tid kommer SAOB att behöva direkttillgång till så komplett svenskt tryck som möjligt. 30,5 band av ordboken är utgivna medan 9,5 band återstår att skriva, vilket i tid innebär 30--35 år.Reservexemplaret är en ytterst viktig resurs för fjärrlåneverksamheten. Det har varit en fördel för övriga pliktexemplarsbibliotek att ett fullständigt exemplar funnits i Lund. Man har kunnat gallra i sina egna bestånd efter de principer som man lokalt funnit lämpliga i vetskap om att ''allt finns i Lund''.
Den fortsatta gallringen av det tryckta materialet kommer att bli ett stort problem med tanke på den framtida forskningen.Lunds UB har också ansvaret för de internationella fjärrlånen. Varje land har genom internationella avtal förbundit sig att låna ut sitt eget tryck till andra länder. Denna viktiga verksamhet skulle också allvarligt försämras om det nationella reservexemplaret upphörde.
Om Lunds UB förlorar reservexemplaret försämras forskningsmiljön rent allmänt men framför allt i Sydsverige. Återigen kommer resurser att centraliseras till Stockholm, vilket enligt vår mening är en helt felaktig utveckling.
Det vore därför ytterst olyckligt om man bröt Lunds UB:s långa tradition som arkivbibliotek.
Även i ekonomiskt kärva tider måste kulturarvet vara värt att satsa på. Detta ekonomiska åtagande bör dessutom självfallet finansieras via ett centralt anslag -- och inte avkrävas inom Lunds universitets ram.
Förslaget om att avskaffa det nationella reservexemplaret vid Lunds universitetsbibliotek måste avvisas.
Avslutningvis vill jag citera professorn i historia vid Lunds universitet Eva Österberg som i en tidningsartikel tagit upp vikten av internationalisering av svensk utbildning, något som ju regeringen i olika sammanhang framhåller. Eva Österberg skriver så här: ''Internationalisering betyder för mig bl.a. att svenska universitet håller en standard som är jämförbar med utländska universitet i fråga om forskningens viktigaste arbetsredskap; det må sedan bestå av komplicerade maskiner för medicinsk forskning, stora datorer, språklaboratorier eller böcker. För humanisterna gäller det inte minst böckerna. Låt oss få en ordentlig satsning på universitetsbiblioteken, låt UB i Lund ha kvar sin nationalbiblioteksfunktion och låt oss kunna köpa fler böcker!''
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av det nationella reservexemplaret vid Lunds universitetsbibliotek.
Stockholm den 15 januari 1993 Olle Schmidt (fp) Margitta Edgren (fp)