Röhsska Museet i Göteborg är Sveriges enda museum för konsthantverk och formgivning. Det tillkom år 1901 och öppnades för allmänheten 1916. En omfattande om- och tillbyggnad skedde i början av 60-talet och idag har museet en totalyta om 6.000 m2, varav 4.000 för utställningar.
Museet har sedan tillkomsten bedrivit insamling av föremål, förindustriella såväl som samtida, forskning kring formgivningens historia liksom utgivning av publikationer. Jämsides med detta har en omfattande utställningsverksamhet bedrivits. Drygt 1.000 tillfälliga utställningar har fram till idag visats för en med åren allt större publik.
Museets samlingar, som idag omfattar cirka 80.000 föremål, är huvudsakligen internationellt inriktade. Museet äger vidare ett av landets större, konstvetenskapliga bibliotek, vilket innefattar över 30.000 volymer. Biblioteket är tillgängligt såväl för forskare och studerande som för allmänheten. Röhsska Museet är det enda i sitt slag i vårt land och redan idag tas museets kompetens i anspråk av olika statliga och regionala institutioner, något som med museets nuvarande huvudmannaskap, vilket är rent kommunalt, egentligen inte kan åläggas museet. Detta visar starkt på behovet av ett för landet gemensamt specialmuseum inom denna disciplin.
Med Röhsska Museets redan befintliga resurser vad gäller lokaler, samlingar och kompetens borde detta museum vara självskrivet att bli det svenska designmuseum med riksövergripande ansvar och nationella samordningsuppgifter rörande dokumentation, forskning och undervisning som vårt land idag saknar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Röhsska konstslöjdmuseet bör ges uppdraget att verka såsom statligt ansvarsmuseum.
Stockholm den 14 januari 1993 My Persson (m) Lennart Fridén (m)