Helsingborgs konsertförening är en ideell förening, som har till ändamål att upprätta och underhålla en fast symfoniorkester med uppgift att bedriva konsertverksamhet i Helsingborg med omgivande regioner. Orkestern benämns ''Helsingborgs Symfoniorkester'' och består f.n. av femtio musiker. Till föreningen är knutet ett kansli.
För sin verksamhet erhåller symfoniorkestern bidrag från Helsingborgs kommun, från staten genom Statens kulturråd samt från Malmöhus läns landsting. Därutöver får orkestern mindre bidrag genom s.k. sponsring.
Verksamheten leds av en styrelse i vilken ingår sju ledamöter utsedda av kommunstyrelsen i Helsingborgs kommun, fyra ledamöter utsedda av abonnenterna och två av musikernas fackliga organisation. Den konstnärliga verksamheten och frågor av verkställande natur ombesörjes av chefsdirigenten, orkesterns intendent, musikerna samt av kanslipersonalen.
Helsingborgs Symfoniorkester har under en följd av år haft flera konstnärliga framgångar som bl.a. tagit sig uttryck i ett stort publikintresse. Konsertsalen i Helsingborg med drygt 900 platser är genomsnittligt belagd till 80--85 procent med en publik som spänner över alla åldrar. Orkestern anlitas också regelbundet för radio- och tv-inspelningar och för skivinspelningar av såväl svensk som internationell repertoar.
Orkesterns verksamhet har stor betydelse för kulturlivet i södra Sverige. Genom ett utbyggt nät av av konsertbussar har abonnemangskonserterna gjorts tillgängliga för befolkningen inom ett stort område i Malmöhus, Kristianstads, Kronobergs och Hallands län. Vid konserterna är ungefär hälften av platserna besatta av besökare som inte är hemmahörande i Helsingborg. Dessutom genomför orkestern årligen 23--25 regionala konserter från Jönköping i norr till Trelleborg i söder och från Halmstad i väster till Kalmar i öster. Genom ett omfattande utbud av skol- och förskolekonserter och kammarkonserter tar orkestern ett stort regionalt ansvar. I jämförelse med andra symfoniorkestrar tar Helsingborgs Symfoniorkester det största regionala ansvaret.
Långt framskridna planer finns nu på att ytterligare utveckla den redan mycket omfattande regionala verksamheten. Detta sker i samverkan med Växjö, Halmstad och Kalmar.
Under 1990 behandlades regeringens reformpaket för kulturområdet grundat på Henrik Sjögrens utredning ''Symfonierna och samhället'' och Gunnar Svenssons utredning ''Kultur i hela landet''. Svenssons förslag om 150 nya grundbelopp till orkesterområdet blev i budgetpropositionen för budgetåret 90/91 till 125 varav 50 gick till musikdramatiska orkestrar. Av de återstående 75 fördelades 25 av kulturrådet i maj 1990. Trots att Sjögren starkt motiverat en utbyggnad av Helsingborgs Symfoniorkester erhöll orkestern endast fyra nya grundbelopp. Genom att regeringen samtidigt tog bort det regionala tilläggsbidrag om 195 000 kr som tidigare utgått till orkestern blev det faktiska tillskottet endast två grundbelopp.
För kommande år 91/92 aviserades ytterligare fyra grundbelopp av de totalt 39 grundbelopp som kulturrådet skulle ha att fördela. Dessa nya grundbelopp drogs emellertid tillbaka p.g.a. det statsfinansiella läget. I budgetpropositionen för 1992/93 föreslog regeringen 35 nya grundbelopp för kulturrådet att fördela till de regionala musikinstitutionerna. Av dessa 35 grundbelopp tillföll 5 Helsingborgs konsertförening. Den snedfördelning av bidraget som fanns tidigare består. Trots att Helsingborgs konsertförening tar det största regionala ansvaret får man i förhållande till övriga symfoniorkestrar ett mindre antal grundbelopp.
Som en följd av det förhållandevis låga statsbidraget har Helsingborgs kommun i betydande omfattning genom sina bidrag fått ta ett ekonomiskt ansvar också för den regionala verksamheten. Detta ligger knappast i linje med statsmakternas uttalade vilja att stimulera en mer decentraliserad kulturpolitik. Det gör inte heller den kraftiga satsning som görs i budgetpropositionen på centrala institutioner som Operan och Dramaten. Den satsningen hade kommit bättre till pass om den tillkom regional kulturell verksamhet av den typ som Helsingborgs konsertförening bedriver.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att fler grundbelopp tilldelas Helsingborgs konsertförening.
Stockholm i januari 1993 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s)