Det har sedan länge varit en betydande politisk enighet om att ''public service''-företagen i vårt land inte skulle få bereda sig inkomster genom annonsering. Denna princip har numera brutits genom att Sveriges Television och Sveriges Radio har tillstånd att ägna sig åt sponsringsverksamhet.
Sponsring och annonsering är två alternativa medel i företagens marknadsföring. Sponsring bör därför ses som en ''särskild form av annonsering''. BBC använder just denna formulering i sin rapport om företagets framtid. Både den brittiska regeringen (i sitt ''Green Paper'' om BBCs framtid) och BBCs ledning tar avstånd från metoden att delfinansiera ''public service''-företagen med sponsring eller annan annonsering.
Det är orimligt att Sveriges Television och Sveriges Radio, som även i dessa bistra ekonomiska tider erhåller väl tilltagna anslag från det allmänna, skall ha möjlighet att få kommersiella intäkter genom sponsring.
Det rådande systemet innebär givetvis inkomstbortfall för de fria kommersiella kanalerna. Till saken hör att ''public service''-kanalerna i kampen om sponsringspengar har ett konkurrensövertag genom sin stora tittar- och lyssnarpublik, som gör sponsring särskilt intressant.
Jag anser sammanfattningsvis att principen om att ''public service''-företagen finansieras med allmänna medel skall återinföras. Dessa företag skall inte konkurrera på marknaden vad avser kommersiella intäkter och därför bör sådana åtgärder vidtas att sponsring i Sveriges Television och Sveriges Radio snarast förbjuds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud att sända sponsrade program i Sveriges Television och Sveriges Radio.
Stockholm den 15 januari 1993 Chris Heister (m)