Nordisk jonmikrosond
Grundläggande kunskap om de processer som format och omvandlar jordskorpan blir allt viktigare, inte minst på grund av människans ökande utnyttjande av jordens resurser. Den geologiska forskningen får härigenom ständigt nya uppgifter. Genom s.k. jonmikrosondanalys öppnas nya banbrytande möjligheter att undersöka förändringar i berggrundens innersta beståndsdelar och att därvid nå resultat mångdubbelt säkrare och snabbare än med tidigare metoder.
Inom de nordiska länderna har vi likartade naturförhållanden och forskarna arbetar i stor utsträckning med likartade problem. Samtidigt är vi små i det internationella forskarsamhället. Därför har forskare i Danmark, Finland, Norge och Sverige gått samman om att söka medel för inköp och drift av en jonmikrosond. Forskningsrådsnämnden i Sverige och motsvarande organ i Danmark, Finland och Norge samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har efter en internationell utvärdering anvisat tillsammans 18 miljoner kronor för inköp av instrumentet. Detta skall placeras vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och fungera som en gemensam nordisk forskningsresurs, kallad NORDSIM. Ett nordiskt vetenskapligt råd skall styra verksamheten. Driften skall finansieras genom dels årliga bidrag från Danmark, Finland och Norge till de löpande kostnaderna, dels två tekniska tjänster som Sverige skall svara för. Med detta nya analysinstrument kommer de nordiska länderna att befinna sig i den absoluta internationella forskningsfronten inom det geovetenskapliga området.
Naturhistoriska riksmuseet har i sin anslagsframställning för projektets räkning begärt ett belopp av sammanlagt 770 000 kr. för de två tjänster som utgör Sveriges andel av driften. Med hänvisning till den i budgetpropositionen aviserade museiutredningen har regeringen i forskningspropositionen anmält att någon ändring av museernas anslag för forskning inte bör företas innan resultatet av denna utredning föreligger. Detta är ett helt irrelevant skäl för att inte anvisa de återstående medlen till det nordiska jonmikrosondprojektet. Därmed äventyras hela NORDSIM-projektets genomförande.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar ett med 770 000 kr. förhöjt anslagsbelopp till anslaget Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet att tillföras anslagsposten Naturhistoriska riksmuseet för att möjliggöra det redan framförhandlade nordiska jonmikrosondprojektet.
Stockholm den 15 mars 1993 Björn Samuelson (v) Elisabeth Persson (v) Bengt Hurtig (v) Gudrun Schyman (v)