Anslaget i budgeten för Kungliga hov- och slottsstater är uppdelat i A. Kungliga hovstaten, B 1. Kungliga slottsstaten samt B 2. Kungliga husgerådskammaren.
Under A. bekostas t.ex. statschefens officiella funktioner. Bl.a. avlönas ca 60 anställda inom Hovförvaltningen. Regeringen har också medgivit att anslaget för innevarande budgetår får överskridas med hänsyn till den planerade omfattningen av statsbesök m.m.
Under B 1. avlönas ca 75 anställda. Från anslaget betalas även andra driftkostnader för de Kungliga slotten utom rent fastighetsunderhåll. Anslaget räknas upp med -- utöver pris- och löneomräkning -- 2 miljoner kronor. Oförändrad verksamhetsvolym beräknas därmed kunna behållas.
Under B 2. finns medel för ca 30 anställda. Här ligger uppgiften att svara för underhåll och vård av de konstverk, möbler och andra inventarier i de Kungliga slotten som tillhör staten men disponeras av kungen. Dessutom förvaltas de Bernadotteska familjestiftelsernas bestånd av möbler, konst och konsthantverk m.m.
Inget av anslagen har fått vidkännas någon besparing, tvärtom tillåts överskridande och ökad medelstilldelning.
Vi är nu i en svår ekonomisk belägenhet och mycket svåra besparingar görs och diskuteras på många angelägna områden. Kungliga hov- och slottsstaterna utgör ingen avgörande eller tung andel av årets budget men borde av rättviseskäl också åläggas besparingskrav. Den kungliga familjen skulle därmed få vidkännas besparingar i likhet med det svenska folket. Den del som utgör lön till anställda bör naturligtvis vara intakt men den del som rör statsbesök kan beskäras genom inskränkning i verksamheten. Besparingar måste kunna ske i verksamheten i övrigt.
En ca fem-procentig besparing bör läggas på Kungliga hov- och slottsstaterna utan att följden blir indragning av personal. Inför nästa budgetår bör statsbesök och liknande planeras på ett sådant sätt att ytterligare besparingar kan göras kommande år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen minskar anslaget till Kungliga hov- och slottsstaterna i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s)