I en tid då statsförvaltningen i övrigt skall bantas och effektiviseras är det inte rimligt att kungliga hovstaten ges ett påslag på grund av statsbesök. Beställare av högtidliga invigningar och kungliga tal måste ha förståelse för att man något drar ner på utgifterna. Vi föreslår oförändrat anslag. Vi har också i annat sammanhang föreslagit en utredning om att lägga hovstaten utanför statsbudgeten så att vi på sikt inte behöver ta ställning till hovets ekonomi.
De kungliga slotten tillhör vårt kulturarv och skall vårdas väl. Men Riksantikvarieämbetet, andra statliga och kommunala kulturmiljövårdare samt kulturmiljöfolkrörelser borde ha möjlighet att göra avvägningarna av hur knappa medel skall fördelas mellan olika ändamål. Vi anser därför att slottsstaten skall ha oförändrat anslag och att detta överflyttas till kulturdepartementets anslag B 27 Riksantikvarieämbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om oförändrat bidrag till hovhållningen enligt vad i motionen anförts om besparingar i statsbudgeten,
2. att riksdagen överflyttar bidragen till De kungliga slotten, 29 422 000 kr till Riksantikvarieämbetet enligt vad i motionen anförts om bevarandet av slotten som en kulturskatt,
3. att riksdagen till Kungliga husgerådskammaren för budgetåret 1993/94 anvisar 500 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit.
Stockholm den 23 januari 1993 Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v)