Regeringen föreslår i budgetpropositionen att icke mindre än 420 miljoner kronor skall anslås till driftstöd till dagspressen, dvs. vissa tidningar, under kommande budgetår.
Det innebär en ökning med fyra miljoner kronor i förhållande till innevarande budgetår.
Behovet av sparande i statsbudgeten avspeglas sålunda inte i presstödet.
Under 1992 var det 72 tidningar ''av dagspresskaraktär'' som fick s.k. driftsstöd. Tre av dem utgör en klass för sig. Det är tidningen Arbetet (s) som för båda sina editioner (Skåne respektive Väst) under år 1992 fått nära 82 miljoner kronor. Vidare är det Svenska Dagbladet (oberoende moderat) som fått 49,5 miljoner samt Skånska Dagbladet (c) drygt 47 miljoner.
Dyra tidningsexemplar
För Skånska Dagbladet innebär det att varje årsprenumeration subventioneras av skattebetalarna med 1.568 kronor. Tidningens upplaga är 29.990 dagliga exemplar, vilket divideras med årsanslaget 47 miljoner kronor.
De normalstora regionala tidningarna som uppbär driftsstöd får mestadels 11,6 miljoner kronor om året. Dit hör Arbetarbladet, Värmlands Folkblad, Sydöstran, Dagbladet Nya Samhället, Folkbladet, Folket, Örebro- Kuriren och Östra Småland.
Ett par mindre dagstidningar, Nyheterna (i Oskarshamn) och Östgöten fick i fjol 8,7 respektive 5,4 miljoner kronor i driftsstöd.
Talet om stöd även åt ''de stora''
Regionala dagstidningar med borgerlig beteckning får i allmänhet inte driftsstöd. Däremot utgår halvannan miljon till s.k. veckotidning av dagspresskaraktär.
Som ett argument i presstödsdebatten anförs att även ''stora'' borgerliga dagstidningar får presstöd. Med detta menas att distributionsbidrag utgår till alla tidningar som är med i samdistribution.
Argumenteringen är vilseledande. Distributionsstödet (till samdistribution) innebär ingalunda någon ekonomisk fördel för de till upplagan större tidningarna som saknar driftsstöd.
I själva verket innebär samdistributionen att den större och oftast borgerliga tidningen avhänder sig en konkurrensfördel.
Så fungerar distributionsstödet
Ett exempel: Tidningen A har en hushållstäckning på 75 procent i X-köping. Tidningen B har där en hushållstäckning på 25 procent. Tidningen A skulle ha råd att själv helt bekosta utbärningen av sin tidning. Det skulle bli tre gånger så dyrt per exemplar för tidningen B. Förmodligen skulle B inte bäras ut. Med samdistributionsstödet -- totalt 75 miljoner kronor per år -- får den mindre tidningen hjälp av den större tidningen att nå prenumeranterna samtidigt.
Det torde tydligt framgå att distributionsstödet, som föreslås utgå med oförändrat 75 miljoner kronor, ingalunda kan betraktas som ett presstöd åt första tidningarna på respektive orter. Det är i stället de tidningar som uppbär driftsstöd som också har glädjen av distributionsstödet.
Det skulle bli ''hjälp till självhjälp''
Presstödet till dagstidningar inleddes åren 1969--1971 Syftet skulle vara att ''upprätthålla mångfalden'' i den svenska dagspressen, dvs. förhindra nedläggningar av svaga tidningar. Det framhölls också att det selektiva (riktade) stödet skulle utgöra en hjälp till självhjälp.
Sålunda skulle stödtidningarna med statens (skattebetalarnas) hjälp kunna sanera sin ekonomi. Efterhand skulle presstödet till envar mottagare minskas för att så småningom försvinna helt.
Så har dock inte blivit fallet. I stället för att sanera sin ekonomi har miljonernas mångfald ofta använts till spektakulärt pappersslöseri, starkt subventionerade prenumerations- och annonspriser m.m.
Det förefaller också som om presstödet -- ca en halv miljard kronor om året -- bidragit till att öka lönekostnaderna inom branschen.
Det är hög tid att regering och riksdag tar fasta på det viktiga med presstödet, nämligen att det skall utgöra en hjälp till självhjälp så att varje stödtidning inom några år skall bli självbärande.
Orimligt med klassuppdelning
Det kan inte vara rimligt att medvetet och för alltid skapa två klasser av dagstidningar, nämligen de som står på egna ben respektive de som alltid skall stödjas med miljoners mångfald av skattebetalarna.
Eftersom stödtidningarna av i dag inte tycks klara den ekonomiska saneringen själva, är det nödvändigt att staten hjälper till även med planeringen. Jag föreslår att varje stödtidning tecknar ett -- förslagsvis -- femårigt kontrakt med presstödsnämnden där tidningen får hjälp med planläggningen av den ekonomiska saneringen samtidigt som driftsstödet successivt trappas ned till noll.
Med andra ord en flerårsplanering till vinstgivning.
Självfallet behöver detta mitt förslag närmare granskas och således bli föremål för en utredning. En sådan bör kunna genomföras på relativt kort tid som en expertutredning inom lämpligt departement, givetvis med sakkunnig hjälp från dagstidningsbranschen.
Så säger kulturministern
Det kan påpekas att en utvärdering av presstödet f.n. sker. Här ett citat ur budgetpropositionen, bilaga 12, kulturdepartementet. Kulturminister Birgit Friggebo skriver på sidan 198:
Det direkta presstödet bör tills vidare utgå i samma former och enligt i huvudsak samma regler som för närvarande. Jag är emellertid inte beredd att formulera en målsättning för hela perioden 1993/94-1995/96. Skälen för detta är bl.a. att Statskontoret på uppdrag av Expertkommittén för studier i offentlig ekonmi (ESO) för närvarande utreder presstödet och dess effeker. Utredningen, som förväntas bli klar vid årsskiftet 1992/93, har inte kunnat ligga till grund för en fördjupad prövning i årets budgetproposition. Vidare anser jag att den utvärdering av utvecklingsstödets betydelse för dagstidningarnas ekonomi, som nämnden aviserar, bör avvaktas.
Så långt propositionen. Någon utredning syftande till konkreta förslag om ekonomisk sanering pågår inte. Processen skulle onekligen påskyndas om en expertutredning enligt mitt förslag sattes igång under försommaren. Pågående utredningsoch utvärderingsarbete (enligt kulturministerns redogörelse) bör samtidigt fortsätta och slutföras.
Regeringen skulle då till nästa budgetproposition kunna förelägga riksdagen förslag till en nyordning ifråga om presstödet och dess mottagare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en expertutredning om sanering av vissa dagstidningars ekonomi.
Stockholm den 21 januari 1993 Göthe Knutson (m)