Släpp lokalradion fri!
Sammanfattning
Ny demokrati anser att propositionen om privat lokalradio i sin helhet skall avslås av riksdagen och återförvisas till regeringen med uppdrag att tillsätta en parlamentarisk utredning med representanter för samtliga riksdagens partier. Denna utredning skall skyndsamt lägga fram ett nytt förslag till lokalradio. Vidare skall omgående sådana ändringar göras i närradiolagen som ger närradion rätt att sända reklam och sponsrade program.
Vad är fri lokalradio?
Sverige skall nu äntligen, som sista land i Europa, införa reklamfinansierad lokalradio. Man hade då väntat sig att en borgerlig regering skulle införa en fri radio. Regeringens lokalradio blev istället en detaljreglerad, myndighetsstyrd radio som lämnar fältet fritt för politisk inblandning och styrning. Ny demokrati kan inte acceptera en sådan radio.
Ny demokrati vill ha en fri radio, d v s en radio som i princip har samma regler som de som gäller för pressen. Detta innebär bl a att den som vill sända radio skall få göra det. Endast frekvenstekniska skäl och reglerna för yttrandefrihetsbrott skall kunna begränsa denna grundläggande medborgerliga fri- och rättighet. Fri opinionsbildning kräver såväl fri radio som fri press.
Ny demokrati ser radiosändning som en kommunikationsfråga, dvs det är en fråga om att fördela frekvenser. I konsekvens härmed borde lokalradiofrågorna ligga inom kommunikationsdepartementets ansvarsområde.
Den borgerliga regeringen vill inte ha fri lokalradio!
Behovet av sändningsområden för den privata lokalradion har inte utretts. Förslaget är således inte verklighetsbaserat utan en ren skrivbordsprodukt.
Närradionämnden som avses vara en domstolsliknande inrättning, men där politiskt tillsatta ledamöter har ett bestämmande inflytande, har i regeringsförslaget givits långtgående befogenheter. Närradionämnden skall sålunda bevilja tillstånd att sända lokalradio, bestämma sändningsområdens omfattning, ändra sändningsområden, bestämma tidpunkten för utannonsering av sändningsområden samt besluta om överlåtelse av tillstånd. Närradionämnden beslutar också om föreläggande av vite om uppställda regler för programinnehåll, reklam eller sponsring inte följs. Beslut om sändningsområdes omfattning och vitesföreläggande får inte överklagas.
Dessa vittgående befogenheter för närradionämnden skapar utrymme för politiskt godtycke och politiskt betingade sanktioner, bl a kan nämnden indirekt förhindra ''olämpliga'' personer från att sända genom att den bestämmer sändningsområdenas omfattning och också tidpunkt för utannonsering av sändningsområden.
Lagförslaget innehåller bestämmelser om företeelser som skall kontrolleras fast man på förhand vet att företeelserna inte med rimliga insatser kan kontrolleras. Detta gäller bl a regeln om att under minst en tredjedel av sändningstiden per dygn skall sådana program sändas som framställts särskilt för den egna verksamheten samt regeln om att tillstånd inte får ges till någon som ger ut dagstidning eller har ett bestämmande inflytande i ett företag som ger ut dagstidning.
Reklam föreslås bli tillåten även i närradion. Det är bra, men regeln att endast de enskilda föreningarna i en närradioförening, inte närradioföreningen själv, får sända reklam är också av den karaktären att förbudet inte kommer att efterlevas.
Ny demokrati anser att riksdagen inte skall förledas stifta förbudslagar som inte har stöd i medborgarnas rättsmedvetande och därför inte kommer att efterlevas och inte heller kunna kontrolleras med rimliga kostnader.
Den som enligt regeringsförslaget får tillstånd att sända lokalradio måste betala en årlig avgift till staten. Den skall betalas in till närradionämnden. Betalas den inte i rätt tid får den omedelbart drivas in. Ny demokrati anser det inte vara rimligt att varje station skall betala minst 40.000 kr per år för förmånen att bli föremål för myndighetsutövan.
Eftersom sändningsområdena enligt lagförslaget släpps etappvis kommer det i vissa områden att råda en konstlad brist på frekvenser som leder till auktionsförfarande där den som betalar högsta årliga avgift får sändningstillstånd. Förfarandet leder till att den som har bäst ekonomi får sändningsrätten men kanske inte är mest lämpad. Dessutom kan årsavgiften bli en ny finansieringskälla för staten -- ett slags yttrandefrihetsskatt.
Ny demokratis förslag till fri lokalradio
En fri lokalradio ska inte behöva definieras -- den skall vara fri! Det enda samhället behöver tillhandahålla är en trafikpolis i etern samt utfärda utgivningsbevis. Myndigheterna för dessa funktioner finns redan, nämligen Telestyrelsen och Patent- och registreringsverket. Sistnämnda myndighet meddelar idag utgivningsbevis för tidningar och kommer också, om riksdagen i höst godkänner detta, att överta länsstyrelsernas handels- och föreningsregister. Aktiebolagsregistret finns där redan. I ett utgivningsbevis framgår vem som är ansvarig utgivare och ägare. I utgivningsbeviset för en radiostation förbinder sig också ägaren att följa överenskommelser med Telestyrelsen. Vilka frekvenser som gäller för radiostationen är således en överenskommelse mellan Telestyrelsen och den juridiskt ansvarige för radiostationen. En tilldelad frekvens kan liksom utgivningsbeviset under vissa förhållanden gå tillbaka till respektive myndighet. En radiostation får acceptera att frekvensen kan ändras. Radiostationen betalar de kostnader som är förenade med myndigheternas ärendehandläggning.
Befintlig lagstiftning reglerar yttrandefrihetsbrott, innehåll i reklam samt konkurrensförhållanden. Det åligger, enligt statens uppdrag, konkurrens- och konsumentmyndigheterna att följa marknadsutvecklingen.
Alla som vill sända lokalradio skall så långt möjligt beredas tillfälle till detta. Det enda som i dagsläget kan lägga hinder i vägen är brist på frekvenser. Men med god frekvensplanering blir denna eventuella brist endast ett eventuellt storstadsproblem. Den sökandes önskemål om sändningsområde och frekvens skall så långt tekniken medger uppfyllas av Telestyrelsen. En flexibel och serviceinriktad frekvensplanering ställer dock andra krav på myndigheten än idag, men är genomförbar om den politiska viljan finns. Alla frekvenstillstånd behöver inte av tekniska skäl beviljas och upphöra vid samma tidpunkt. Finns inga frekvenser lediga får den sökande vänta och skulle det vid ett tillfälle finnas fler sökande än frekvenser i ett område får man finna en metod för tilldelning.
Reklamens innehåll och prissättning omfattas idag av marknadsförings- och konkurrenslagstiftningen. Fördelningen av reklaminslagen under dygnets timmar samt inslagens längd skall inte omfattas av regler, då marknaden, dvs lyssnarna själva, kommer att reglera detta. En radiostation som sänder för mycket reklam får nämligen inga lyssnare. Det visar utländska erfarenheter.
Tvister och brott skall handläggas av domstolar.
Tillsätt en bred parlamentarisk utredning!
Ny demokrati måste avvisa regeringens förslag, eftersom det inte kan accepteras ur yttrandefrihets- och opinionsbildande synpunkt.
Ny demokrati är dock berett att medverka i en parlamentarisk utredning och är inte främmande för en förutsättningslös prövning av frågan om privat lokalradio.
Ny demokrati yrkar därför avslag på propositionen och begär att frågan om privat lokalradio blir föremål för en ordentlig utredning.
Ny demokrati kan inte heller godta regeringens förslag till ändring i närradiolagen med undantag för att reklam och sponsring tillåts. Några särskilda regler för reklamens omfattning och innehåll behövs inte. Lagändringen bör träda i kraft 1 januari 1993. Den som sänder närradio när lagändringen träder i kraft skall äga rätt att behålla sin sändningstid. Det torde ankomma på beredande utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1992/93:70 och begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning med alla riksdagens partier representerade, vilken får i uppdrag att skyndsamt utarbeta ett nytt lagförslag,
2. att riksdagen snarast beslutar sådan ändring i närradiolagen att reklam och sponsring blir tillåtna i närradion i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att den som sänder närradio vid den tidpunkt då ändringen i fråga om reklam eller sponsring träder i kraft i närradiolagen skall få behålla sin sändningstid eller sändningsrätt.
Stockholm den 17 november 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bert Karlsson (nyd) Vivianne Franzén (nyd) Leif Bergdahl (nyd)