Inom den offentliga sektorn sker i dag stora förändringar. Staten och kommunen söker nya former för att bedriva sin verksamhet. Syftet är att till en lägre kostnad erbjuda det som medborgarna efterfrågar. En särskilt viktig omständighet därvidlag är att öka konkurrensen i den offentliga verksamheten. Det finns anledning att uppmärksamma vilka former för offentlig verksamhet som i dag står till buds och hur valet av verksamhetsform påverkar denna. Detta gäller inte minst inom den kommunala sektorn.
Många kommuner bedriver i dag en allt större del av sin verksamhet i aktiebolagsform. Det kan röra sig om vatten och avlopp, fastighetsförvaltning, renhållning och eldistribution. Motiven för att flytta över verksamheten till ett bolag sägs vara att öka effektiviteten. Överflyttningen innebär emellertid även att verksamheten kommer att undandras de rättsliga regler som gäller för kommunal förvaltning. Bolagets beslut kan inte överklagas, dess handlingar är inte underkastade bestämmelserna om offentlighet, dess styrelseledamöter och anställda står inte under tillsyn av riksdagens ombudsmän osv.
Det ligger en tydlig motsättning i att bedriva kommunal verksamhet i aktiebolagsform. Aktiebolag är skapade för affärsvärlden där vinstintresset styr. Den kommunala verksamheten åter syftar till att ge kommuninvånarna allmännyttiga tjänster och den får inte ha ett vinstsyfte. Bolagiseringen av kommunal verksamhet bör mot denna bakgrund undvikas. Verksamhet som måste ligga i offentlig sektor skall bedrivas enligt det regelsystem som skapats för den sektorn. Om verksamheter lämpligen drivs enligt andra regelsystem bör de inte ligga i den offentliga sektorn utan avvecklas eller avyttras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om formerna för den kommunala verksamheten.
Stockholm den 26 januari 1993 Filip Fridolfsson (m) Rune Backlund (c)