Under de senaste åren har en ökning av underbalanserade driftbudgetar i kommuner kunnat observeras.
Detta hindrades tidigare, om inte absolut så dock som huvudregel, av kommunallagens rekommendation om kommunalt förmögenhetsskydd. Denna regel försvann emellertid från den nya kommunallagen, till synes på grund av några mest akademiska och icke helt slutförda resonemang om budgetbalans och redovisningssystem. Samtidigt uttalades på ett par ställen i förarbetena att lån till driftändamål inte längre var förbjudna. Möjligen förelåg här någon form av sammanblandning mellan tillfälliga lån för likviditeten och i budgeten upptagna lån för finansiering.
Lån till driftändamål som inte har täckning av avgifter och skatter eller andra intäkter inom driftbudget innebär alltid att betalning av verkställd kommunal konsumtion överskjutes till senare års skattebetalare utan att dessa, som vid investering, får överta någon nyttighet som uppväger skulden. De får med andra ord betala ''uppäten mat'', men den har ätits upp av andra.
Med dagens kunskap om konsekvenserna av åttiotalets lånekonomi finns anledning att aktualisera frågan om kommunal upplåning. Det bör observeras att den nya kommunallagen utarbetades under åttiotalet. En lämplig åtgärd synes vara att utreda införandet av förbud mot lån till driftändamål i kommuner och således införa det gamla kravet om budgetbalans och regleringstvång för uppkomna underskott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal upplåning för balansering av driftbudgetar.
Stockholm den 22 januari 1993 Lena Boström (s)