Svenska kyrkans relationer till staten har under flera decennier varit föremål för utredning. F.n. arbetar den senaste i raden av alla utredningar, den s.k. kyrkoberedningen, som till sitt förfogande bl.a. kommer att ha den s.k. ERK-utredningen och det omfattande remissmaterial denna gett upphov till.
När kyrkoberedningen skall ta hänsyn till remissmaterialet är det av stor vikt att den ger en samlad bedömning inte endast mot bakgrund av församlingarnas svar utan också i ljuset av andra kyrkliga liksom icke kyrkliga remissorgans bedömningar.
Kyrka--statfrågan innehåller flera olika komplexa delar. Vilka skall tillhöra kyrkan? Hur skall man bli medlem? Hur skall begravningsväsendet ordnas? Skall kyrkan ha kvar beskattningsrätten eller kan finansieringen lösas på ett annat sätt? Detta är några av huvudfrågorna som måste bringas till en lösning.
Vad gäller medlemskapsfrågan är nuvarande ordning djupt otillfredsställande. En förändring måste ske. Någon form av viljeyttring måste komma till stånd. Starka religionsfrihetsskäl talar för en förändring.
Beträffande begravningsväsendet talar principiella skäl för att detta är en gemensam samhällelig angelägenhet, som emellertid kan organiseras på olika sätt. ERK-utredningen visar här på möjliga vägar. Kyrkan kan exempelvis utföra denna uppgift på kommunens uppdrag.
Slutligen vad gäller beskattningsrätten och därmed sammanhängande lagfrågor talar starka principiella skäl för att beskattningsrätten skall avskaffas. Samtidigt måste kyrkan ges goda arbetsmöjligheter, vilket den kan få genom att den bl.a. garanteras rätten till kyrkoavgiftsuppbörd.
Det är nu angeläget att det sedan början av 1980-talet pågående reformarbetet får fortsätta. Detta reformarbete har starkt bidragit till att ge kyrkan en tydligare identitet som trossamfund. I detta sammanhang är det viktigt att betona att kyrkans karaktär av öppen folkkyrka bevaras. Därför är det nödvändigt att den bereds goda arbetsvillkor efter en relationsförändring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kyrkans relationer till staten.
Stockholm den 26 januari 1993 Berndt Ekholm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Lena Klevenås (s)