Det torde inte råda någon tvekan om att det finns en stark parlamentarisk förankring för att fullfölja 1980-talets reformer på det kyrkliga området och besluta om fria relationer mellan stat och kyrka. Så långt möjligt bör beslut av detta slag fattas i bred politisk enighet och i god samverkan med Svenska kyrkan. Under lång tid har företrädare för statsmakterna hävdat att initiativ till förändringar bör komma från Svenska kyrkan själv. En sådan hållning har många goda skäl för sig.
Samtidigt har större förändringsförslag som lagts fram under årens lopp hittills mötts av negativa reaktioner från församlingsopinionen i Svenska kyrkan. Frågan om Svenska kyrkan skall ha en offentligrättslig ställning -- som gör att den kan karaktäriseras som en statskyrka -- är en demokratifråga för vilken riksdagen har det yttersta beslutsansvaret. Riksdagen företräder hela svenska folket. Kyrkomötet och övriga kyrkliga organ har ett mer begränsat mandat, vilket ur demokratisk synvinkel försvagats genom det låga deltagandet i de kyrkliga valen.
Utredningen om ekonomi och rätt i Svenska kyrkan (ERK-utredningen) har under det gångna året presenterat sina förslag. Särskilt stort intresse har det förslag mött som innebär en begränsad ramlagstiftning som reglerar några få grundläggande principer för Svenska kyrkan, men i övrigt en frihet för kyrkan själv att besluta om sin verksamhet. ERK-utredningens förslag ger också möjligheter att åstadkomma tryggad ekonomi. Utredningens betänkande har remissbehandlats och är nu föremål för en särskild parlamentarisk beredning, kyrkoberedningen.
De upprepade och långvariga diskussioner som stat-- kyrka-frågan varit föremål för har inte varit till fördel för vare sig stat eller kyrka. Kyrkoberedningen bör nu skyndsamt utreda frågan. Därefter bör regeringen förelägga riksdagen ett förslag om fria relationer mellan stat och kyrka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fria relationer mellan staten och Svenska kyrkan.
Stockholm den 25 januari 1993 Bo Holmberg (s) Bo Forslund (s) Britta Sundin (s) Hans Stenberg (s)