Frågor om kommunalt partistöd regleras i kommunallagen. Kommuner och landsting får lämna ekonomiskt bidrag till de politiska partier som är representerade i fullmäktige under den tid som avses i bidragsbeslutet. Bidraget skall fördelas så, att varje parti får ett lika stort belopp för varje plats som partiet har i fullmäktige.
Ny Demokratis grundläggande uppfattning är att partistödet, såväl det statliga som det kommunala, skall trappas ned till hälften av nuvarande nivå under en treårsperiod.
De nuvarande reglerna tillämpas inte rättvist. Här följer ett exempel på hur partistödet fördelas i en kommun:
Parti erhåller grundstöd som differentieras i förhållande till antal mandat i kommunfullmäktige: 1--3 mandat ger 50 000 kr, 4--6 mandat ger 100 000 kr, 7--9 mandat ger 150 000 kr samt 10 och fler mandat ger 200 000 kr. Resterande del av anslaget skall fördelas mellan partierna proportionellt i förhållande till antalet mandat.
En sådan fördelning innebär att de större partierna gynnas och de mindre partierna missgynnas. Det kan ifrågasättas om förfarandet inte innebär ett otillbörligt missgynnande av ett mindre parti och sålunda ett brott mot den s k likställighetsprincipen.
En bättre och rättvisare metod är att införa ett system med fasta belopp för grundstöd lika för alla partier. Den ifrågavarande reduceringen innebär att ett litet parti kan få betydande svårigheter att hävda sig i kommunalpolitiken i konkurrensen med de stora partierna, vilket får anses strida mot grunderna för den kommunala demokratin. En snedfördelning av partistödet till förmån för de stora partierna innebär alltså ytterst en fara för demokratin.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste skapas förutsättningar för att trappa ned det kommunala partistödet till hälften under en treårsperiod med början 1994,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för ett system med fasta belopp för grundstöd som beräknas lika för alla partier i kommunfullmäktige,
3. att riksdagen, om yrkandena 1 och 2 inte bifalls, som sin mening ger regeringen till känna att frågor om kommunalt partistöd måste utredas från rättvise- och demokratisynpunkt.
Stockholm den 25 januari 1993 Harriet Colliander (nyd) Arne Jansson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) John Bouvin (nyd)