Svenska kyrkan skall vara en öppen folkkyrka som täcker alla delar av vårt land enligt de regler som finns i församlingslagen. Svenska kyrkan skall ha en demokratiskt uppbyggd organisation. Svenska kyrkan skall ha en trygg ekonomi genom rätten att ta ut församlingsskatt. Begravningsväsendet skall vara kvar hos Svenska kyrkan.
Den s k ERK-utredningens betänkande har under 1992 remissbehandlats i samtliga Svenska kyrkans församlingar och övriga kyrkliga organ.
Utfallet av remissvaren visar att det finns ett överväldigande stöd för att Svenska kyrkan även i fortsättningen skall behålla sin särskilda karaktär av öppen folkkyrka. Svenska kyrkan skall vidare behålla en rikstäckande verksamhet och sina demokratiska arbetsformer.
Av remissvaren framgår också att det finns inget stöd för att omforma Svenska kyrkan till en förening eller ett samfund. En absolut övervägande majoritet kräver lagstiftning för Svenska kyrkan i framtiden. Vi konstaterar att det finns en bred majoritet för fortsatt lagstiftning, beskattningsrätt och huvudmannaskap för begravningsväsendet.
När det gäller de inomkyrkliga frågorna såsom utnämning av biskopar, styrelsefunktionerna för kyrkofonden m m finns stöd för ett ökat ansvarstagande av kyrkan själv vilket innebär ett fortsatt reformarbete som ligger i linje med vad som inleddes med 1982 års beslut om nytt kyrkomöte m m.
Riksdagen bör nu kunna konstatera att fortsatt samband mellan kyrka och stat är det som motsvarar kyrkans egen ståndpunkt och bör till regeringen uttala detta.
Den nya kyrkoberedningen skall ju enligt sina direktiv beakta vad som framkommit i remissarbetet och bör inrikta sin arbete i enlighet därmed. Vi vill också understryka att de förslag som den nya kyrkoberedningen lägger fram måste bli föremål för samma breda remiss som ERK- betänkandet. Inte minst mot bakgrund av att ERK- utredningen inte innehöll några förslag utan enbart modeller.
Skulle regeringen och riksdagen välja konfrontation med kyrkan och lägga fram förslag som inte står i överensstämmelse med en bred opinion inom Svenska kyrkan bör enligt vår uppfattning sådant beslut som leder till relationsförändringar föregås av en folkomröstning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla nuvarande relationer mellan kyrkan och staten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande förslag från den nya kyrkoberedningen bör bli föremål för en bred remiss inom Svenska kyrkan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att inför en eventuell förändring i relationen kyrka--stat en folkomröstning bör genomföras.
Stockholm den 21 januari 1993 Gunhild Bolander (c) Rosa Östh (c)