Kyrkofondsstyrelsen ansvarar för den kyrkliga skatteutjämningen och fattar beslut om stifts- och strukturbidrag efter yttrande från svenska kyrkans centralstyrelse. Vidare beslutar styrelsen om anslag till den rikskyrkliga verksamheten.
Kammarkollegiet förvaltar kyrkofondens tillgångar.
Kyrkofondens styrelse består av sju (7) ledamöter varav regeringen tillsätter fyra (4) samt förordnar en av dessa att vara ordförande.
I årets budgetproposition finns inte några förslag om statsbidrag till svenska kyrkans verksamhet. Kyrkan förutsätts klara finansieringen av sina uppgifter inom ramen för sin beskattningsrätt och med stöd av den omfattande insamlingsverksamhet som av tradition förekommer. Mot denna bakgrund synes motiven för statsmaktens engagemang i utseendet av kyrkofondsstyrelse och förordnande av dess ordförande ej längre föreligga.
Kyrkomötet är svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkans centralstyrelse har övergripande berednings- och verkställighetsansvar under kyrkomötet samt fullgör i vissa fall myndighetsfunktioner.
Det samlade ansvaret för svenska kyrkans ekonomi bör enligt min mening flyttas från regeringen och kyrkofondens styrelse till kyrkomötet och svenska kyrkans centralstyrelse. Principiella och praktiska skäl talar för den föreslagna ändringen. Framförallt blir det lättare för kyrkomötets valda ombud -- som representerar den lokala nivån inom kyrkan varifrån kyrkofondens medel huvudsakligen kommer -- att utöva ett verkligt inflytande över den samlade rikskyrkliga ekonomins omfattning och hur resurserna lämpligen skall fördelas mellan riks- respektive lokal- och stiftskyrklig verksamhet.
Riksdagens nuvarande uppgift att bestämma ramen för den allmänna kyrkoavgiftens storlek kan med fördel också läggas på kyrkomötet.
De i motionen aktualiserade frågorna behandlas i den av K-A Petri framlagda ERK-utredningen. De synpunkter som avgivits på denna utredning och som framtagits i ett brett samrådsarbete inom kyrkan ger ett starkt stöd för förslagen i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av den särskilda kyrkofondsstyrelsen och att fondens arbetsuppgifter i framtiden löses på i motionen föreslaget sätt.
Stockholm den 20 januari 1993 Anders Svärd (c)