Under våren och hösten 1992 har det förts en omfattande debatt om utredningen av Palmemordet. Många av de uppgifter som publicerats av utredarna har ifrågasatts av massmedia. Från bl.a. massmedia hävdas att flera av de händelser som förekom i samband med mordet inte har utretts på ett ordentligt sätt.
Liknande frågor utreddes för ett par år sedan av den s.k. Edenman-kommissionen. Det har senare framkommit att kommissionens ordförande ifrågasätter delar av de vittnesuppgifter som framkom under de förhör kommissionen höll.
Det har också förekommit uppgifter om att varningar om ett förestående attentat/kupp mot dåvarande statsminister Olof Palme inte har kommit fram till mordutredarna och därigenom inte har kunnat utredas.
Palmemordet är en av de mest traumatiska händelser som drabbat Sverige och det svenska folket under hela efterkrigstiden. Chocken över att det i det lilla lugna landet i norra Europa kunde ske ett mord på landets statsminister skapade en känsla av overklighet.
Av detta skäl och många andra är det viktigt att arbetet med att få tag i den eller de som mördade Olof Palme fortsätter.
För att upprätthålla rättsmoralen och tilltron till vårt rättssystem är det dessutom utomordentligt viktigt att medborgarna har förtroende för den spaningsutredning som görs. När så pass graverande uppgifter framkommer om brister i utredningsarbetet som det har gjort under 1992 minskar tilltron till polis och åklagares arbete och indirekt tilltron till vårt rättssamhälle.
För att undanröja de tvivel som nu finns om att utredningen inte skulle ha utrett vissa händelser ordentligt och att vissa väsentliga uppgifter om attentat/kupp inte har nått utredningen föreslår vi att en ny kommission tillsätts för att göra en granskning av utredningsarbetet.
I denna kommission bör förutom politiker, poliser, åklagare finnas personer som står utanför det traditionella rättväsendet. Erfarna poliser och brottsundersökare från de nordiska länderna bör finnas med för att undanröja alla eventuella misstankar om att den svenska utredningspersonalen varit mindre villig att utreda det s.k. polisspåret. Man kan även tänka sig att ha med samhällsforskare, författare, journalister och andra som kan bidra med annorlunda infallsvinklar i granskningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en ny kommission som granskar utredningen av mordet på statsminister Olof Palme,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammansättningen av kommissionens ledamöter.
Stockholm den 22 januari 1993 Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s) Martin Nilsson (s)