Från centerpartiet har vi under en lång följd av år krävt en reformering av styrelseformerna på det regionala planet. Det grundläggande motivet för detta är att den sedan länge gällande ordningen är djupt otillfredsställande ur demokrati- och effektivitetssynpunkt. Den försvårar decentralisering av beslutsfunktioner och motverkar möjligheterna till självständiga, samordnade initiativ i de olika regionerna.
De skäl vi anfört för en reform har blivit allt angelägnare att tillgodose. Med den omfattning den offentliga verksamheten nu har är det mycket viktigt med en rationell, demokratisk organisation även på det regionala planet. Det är också av stor vikt att organisationen är sådan att den möjliggör en reell decentralisering från den centrala statliga nivån.
I anslutning till det förväntade EG-samarbetet betonas ofta den växande betydelse olika regioner kan komma att få som självständigt agerande enheter inom nationsgränserna och för samarbetet över dessa gränser. De styrelseformer och de kompetensfördelningar som nu finns i regionerna är inte ägnade att underlätta och stimulera en sådan samverkan.
Den grundläggande bristen är att det inom länen sedan gammalt finns en uppdelning av ansvaret för länets angelägenheter på en lång rad organ. De viktigaste av dessa är landstinget och länsstyrelsen. Men därutöver finns det en rik och svåröverskådlig flora av samarbetsorgan. För olika verksamheter finns det vidare regionindelningar av skilda slag som inte följer länsgränserna. En del av dessa regioner innebär en uppdelning inom länen, andra omfattar större områden och innefattar flera län.
Det utmärkande för länen är således, att det i dessa inte -- som i primärkommunerna -- finns något samlat forum för debatt och beslut. Uppgifterna är spridda, men samtidigt är också de olika organens verksamheter ofta invävda i varandra på ett sätt som gör styrelsesystemet näst intill obegripligt för en bredare allmänhet och som medför mycken byråkrati och stora effektivitetsförluster.
Det finns inga försök till en rationell analys som grund för den nuvarande ordningen. Det har bara blivit så genom en kombination av historisk tradition och en rad delbeslut under årens lopp.
De förändringar i organisation och uppgiftsfördelning som riksdagsmajoriteten beslutat om under senare år har dessutom enligt vår mening haft en helt felaktig riktning. De har bl a medfört att länsstyrelsen, det staliga organet, fått allt vidare uppgifter inom områden som naturligen borde ligga inom ett folkvalt organs kompetens. Denna utveckling innebär följaktligen ökad och inte minskad statlig styrning i regionala politiska frågor. Detta är en utveckling som bör brytas.
Behovet av en reformering är således av olika skäl stort och påträngande. Målsättningen för reformarbetet måste -- som vi så många gånger tidigare framhållit -- vara, att ett folkvalt regionalt organ, ett länsparlament, får det samlade ansvaret för regionens utveckling på alla de områden, där det krävs initiativ och politiska beslut och verkställighet av dessa beslut. Det innebär, att länsstyrelsens, andra statliga länsorgans och landstingens uppgifter -- i den mån de inte kan decentraliseras till kommunerna -- överförs till länsparlamentet och de organ som kommer att sortera under detta.
Med en länsdemokrati av detta slag kommer också nya möjligheter att öppnas för en omfattande decentralisering, inte bara från riksdag och regering utan också från centrala ämbetsverk.
Regionerna kommer att få större självständighet och ökad bestämmanderätt över de egna angelägenheterna. Därmed kommer också medborgarnas engagemang för den egna regionen att öka. Förutsättningarna för debatt, insyn och ansvarsutkrävande blir helt andra än de nu är. Detta är en stor vinning ur demokratisynpunkt.
Den förändrade organisation och de nya uppgifter för det folkvalda länsorganet, som vi föreslår, förstärker vårt vid upprepade tillfällen framförda förslag om skilda valdagar. I framtiden bör således inte bara verksamheten i primärkommunerna utan också valen till ett livaktigt och betydelsefullt länsparlament ge ett fullödigt underlag för en egen kommunal och regional valdag.
Våra förslag har tidigare utgått från den geografiska regionala indelning som nu finns. Detta gäller alltfort. Det skulle vara olyckligt om en nödvändig reformering av organisation och kompetensfördelning inom länen i onödan skulle försenas av segslitna stridigheter om hur en ny regionindelning skall se ut.
Detta utesluter dock inte, att en översyn av den regionala indelningen görs och att förändringar kommer till stånd i vissa delar av landet för att nå en bättre överensstämmelse än nu mellan t ex näringsliv, kommunikationer och utbildningsvägar och den regionala indelningen. Goda skäl har t ex framförts för att göra Skåne till ett län. Ett utredningsarbete vad gäller ny organisation i Västsverige har genomförts.
Centerpartiet har länge varit ensamt om att kontinuerligt driva länsdemokratifrågan.
Vi kan nu med tillfredsställelse konstatera, att centerpartiets mångåriga arbete lett till en omfattande debatt och en allt bredare uppslutning kring de principer, som partiet angett i länsdemokratifrågan. Så har t ex enskilda landsting och landstingsförbundet som helhet över partigränserna gjort uttalanden och framställningar, som väl stämmer överens med vad centerpartiet länge föreslagit.
Vidare har på nytt en rätt omfattande offentlig utredningsverksamhet kommit till stånd. En särskild utredare har dels analyserat indelningen i Västsverige och kommit med vissa förslag till förändringar (SOU:1992:66), dels gjort en perspektivstudie vad gäller den offentliga verksamhetens regionala uppbyggnad och lagt fram olika alternativ för en framtida struktur (SOU:1992:23).
I augusti förra året tillsatte civilministern en parlamentarisk regionberedning (Dir 1992:86) och tillgodosåg därmed ett krav som centerpartiet tidigare framställt i motioner till riksdagen. Beredningen skall bl a behandla de ovan nämnda utredningarna och remissinstansernas reaktioner på dessa. I övrigt har beredningen fått ganska vida och öppna direktiv, som dessutom -- vad gäller själva utredningsuppdraget -- är synnerligen kortfattade.
Enligt vad man kan utläsa av de kortfattade riktlinjerna för beredningens arbete skall den behandla såväl indelningsfrågor som kompetensfrågor. Något förord för länsdemokratimodellen finns dock inte angivet i direktiven. Detta anser vi vara en stor brist. Risken är uppenbar, att beredningen liksom den ovan nämnda enmansutredningen kommer att presentera olika alternativ.
Därmed är inte mycket vunnet. Det kan endast leda till behov av nya utredningar och till att den viktiga länsdemokratifrågan ytterligare förhalas. Vad som enligt vår mening är ange- läget är i stället, att beredningen koncentrerar sina resurser på att presentera ett genomarbetat förslag om länsdemokrati.
Utöver vad som ovan sagts om vikten av att länsdemokratin genomförs kan tilläggas, att det troligen kommer att bli ytterligt svårt att få gehör för förändringar av den regionala indelningen, om dessa enbart skall ha till syfte att tillskapa större statliga administrativa enheter. Detta har t ex framkommit helt klart i samband med remissbehandlingen av utredningen om indelningsändringar i Västsverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsdemokrati och om inriktningen av regionberedningens arbete.
Stockholm den 21 januari 1993 Bertil Fiskesjö (c) Christina Linderholm (c) Bengt Kindbom (c) Stina Eliasson (c) Anders Svärd (c)