Riksdagen har beslutat om att på speciella villkor medge koncession för ett programföretag (TV4) att med ensamrätt sända TV-reklam i ett rikstäckande marknät för att på så sätt finansiera sin övriga TV-produktion. De finansiella villkoren m.m. regleras i särskilt avtal med staten medan i radiolagen intagits kompletterande bestämmelser för hur reklaminslagen närmare skall vara beskaffade.
Riksdagens beslut i denna del kan på sitt sätt sägas vara en milstolpe i svensk etermediehistoria.
Riksdagen har också ganska nyligen antagit en ny, EES- och EG-anpassad, konkurrenslag som bl.a. inskärper kravet på konkurrensneutralitet mellan företag inom samma bransch eller produktområde.
Avtalet med TV4 löper under en sexårsperiod fram till årsskiftet 1997/98 med möjlighet till avstämning några gånger under perioden. Koncessionsvillkoren innebär ekonomiskt betydande åtaganden från programföretagets sida gentemot staten. Det kan på goda grunder ifrågasättas om inte staten initialt bundit upp det ''unga'' programföretaget alltför hårt i såväl ekonomiskt som programpolitiskt hänseende.
Programföretaget har ålagts ett public-service-ansvar, dock utan att ha någon del av den s.k. mottagaravgiften. Tvärtom tillfaller huvuddelen av den fasta, årliga koncessionsavgiften om 50 miljoner kronor Sveriges Radio- bolagen! Vidare finns en ''rörlig'' koncessionsavgift som är relaterad till programföretagets årsomsättning.
Nuvarande reklamregler tillåter t.ex. inte avbrott för reklam i pågående program. Den från England (EG-land) satellitsändande, svenskspråkiga konkurrentkanalen TV3 omfattas, bland andra, inte av den svenska radiolagens konkurrensbegränsande reklambestämmelser. På samma sätt är TV4 förhindrad att sända reklam riktad till barn i anslutning till barnprogram medan någon motsvarande inskränkning inte vidlåder t ex TV3.
TV4 är f.n. hänvisad till att sända reklam i, vanligtvis, längre block mellan programmen. Detta är, enligt undersökningar, väsentligen ägnat att reducera tittarintresset och uppmärksamheten. Förlorar kanalen tittare förlorar den samtidigt annonsörer och reklamköpare och därigenom sin enda intäktskälla.
Under våren 1993 införs successivt ett nytt publikmätningssystem som, mera exakt än vad tidigare metoder medgivit, skall ge olika programföretag ett säkrare publikunderlag att användas framför allt vid reklamförsäljningen men även som stöd i programplaneringen o.d.
Konkurrensen i etern har skärpts betydligt under de senaste fem åren, inte minst mellan reklamfinansierade programföretag. Som framgått av det tidigare är dock konkurrensförutsättningarna inte helt neutrala. TV4:s ensamrätt att sända reklam i ett marknät kan inte med självklarhet påstås uppvägas av förekomsten av vissa ojämlika konkurrensvillkor i övrigt.
Det finns därför anledning att redan nu ompröva delar av avtalet mellan staten och TV4 men även göra vissa ändringar i radiolagen. Nedan presenteras vissa förslag till sådana ändringar i radiolagens §§ 11 och 15:
Nuvarande lydelse
Föreslagen lydelse 11 §
En annons med reklam som sänds under annonstid i televisionen får inte syfta till att fånga uppmärksamheten hos barn under 12 år.
En annons med reklam som riktas till eller är ägnad att påverka barn och ungdom får ej innehålla framställning i ord eller bild som kan medföra fysiska skadeverkningar eller menligt påverka dem i psykiskt eller moraliskt avseende.
Annonsering som riktar sig mot barn under 12 år får därför inte a) söka utnyttja barns naturliga godtrogenhet eller bristande erfarenhet,
b) direkt uppmuntra barn att övertala föräldrar eller andra att köpa annonserade varor eller tjänster,
c) söka utnyttja den särskilda tillit och lojalitetskänsla som barn har till föräldrar, lärare eller andra personer,
d) utan skälig anledning avbilda barn i farliga situationer.
I annonser med reklam får det inte uppträda personer eller figurer som spelar en framträdande roll i televisionsprogram som huvudsakligen vänder sig till barn under 12 år.
I annonser med reklam får det inte framträda personer eller figurer som spelar en framträdande roll i televisionsprogram som huvudsakligen vänder sig till barn under 12 år.
EG:s TV-direktiv liksom Internationella Handelskammarens etiska normer för reklam riktad till barn torde mer än väl tillgodose de skyddsvärda intressen som här är aktuella. Förslaget i denna del ansluter väl till dessa normer.
Nuvarande lydelse
Föreslagen lydelse 15 §
Annonser under annonstid i televisionen skall sättas in mellan programmen. Annonser med reklam får dock inte förekomma under annonstiden omedelbart före eller efter ett program som huvudsakligen vänder sig till barn under 12 år.
Annonser under annonstid i televisionen skall sättas in mellan programmen.
Utan hinder av första stycket första meningen får annonser avbryta ett program, om de sätts in 1. i pauser i sportprogram, där det förekommer längre pauser, eller i pauser i program som avser föreställningar eller evenemang med pauser för publiken,
2. mellan delar i program, som består av olika avslutade delar och där varje del som föregås eller följs av annonser varar minst 20 minuter; annonser med reklam får dock inte förekomma under annonstiden omedelbart före eller efter en del av programmet som huvudsakligen vänder sig till barn under 12 år.
Utan hinder av första stycket får dock annonser sättas in under programmets sändning om avbrotten görs med hänsyn till programmets sändning om avbrotten görs med hänsyn till programmets naturliga avbrott, längd och karaktär, samt om programmets ideella värde inte förringas och avbrotten inte kränker rättighetsinnehavarnas rätt.
Vid tillämpning av andra stycket gäller följande inskränkningar 1. Avbrott med annonsering i sportprogram, eller i program som avser föreställningar eller evenemang med pauser för publiken där det förekommer pauser, får endast förekomma i pauserna,
2. Avbrott med annonsering under sändning av audiovisuella verk såsom långfilmer och televisionsfilmer (med undantag för serier, följetonger, lätta underhållningsprogram och dokumentärer) får, såvida sändningstiden är minst 45 minuter, endast ske en gång för varje full 45-minutersperiod. Ytterligare avbrott får dock göras om programmets sändningstid är minst 20 minuter längre än två eller fler 45-minutersperioder;
3. När andra program än de som avses i punkt 1 ovan avbryts av annonsering måste en tidsperiod om minst 20 minuter passera mellan varje avbrott för annonsering i programmet,
4. Annonssändning får inte avbryta sändning av gudstjänst eller motsvarande religiöst evenemang. Nyhets- eller nyhetsrelaterade program, dokumentärprogram, religiösa program och barnprogram får inte avbrytas av annonser om programtiden understiger 30 minuter. Om programtiden överstiger 30 minuter skall vad som stadgas i §
15 första och andra stycket samt tredje punkten ovan gälla.
Även förslaget till ändring av § 15 i radiolagen tillgodoser en rimlig avvägning mellan ett programetiskt och kommersiellt intresse.
Slutligen må här erinras om en annan för TV4 konkurrensbegränsande faktor. TV3 och TV4 äger gemensamt AB Airtime genom vilket reklamtid försäljes i respektive programkanal. När TV4, via Airtime, säljer reklamtid till ej momsredovisande företag (t.ex. banker, försäkringsbolag, Penninglotteriet m.fl.) tvingas man redan från början hålla ett 25 procent högre pris än konkurrenten TV3 behöver göra till motsvarande kunder, beroende på att TV3 kan fakturera utan moms (!) från sitt huvudkontor (och sändningsort) i London, England.
Bl.a. på grund av de konkurrensbegränsande villkor som påtalats i motionen går, om ingen ändring görs, TV4 miste om betydande intäkter. På sikt kan alltså programföretagets möjligheter att erbjuda ett brett rikstäckande marksänt alternativ till Sveriges Televisions båda kanaler äventyras, vilket vore ett allvarligt avsteg från intentionerna bakom riksdagens beslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i vissa delar ompröva avtalet med TV4 Nordisk Television AB i syfte att stärka konkurrensneutraliteten,
2. att riksdagen beslutar om ändringar i 11 och 15
§§ radiolagen i enlighet med de lydelser som föreslagits i motionen, likaså i syfte att stärka konkurrensneutraliteten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mervärdesskattens konkurrenshämmande effekter i vissa fall.1
Stockholm den 20 januari 1993 Henrik S Järrel (m) 1 Yrkande 3 hänvisat till SkU