I RB 36:5 bör undantaget i fjärde stycket innebärande skyldighet att vittna i mål angående brott för vilket inte föreskrivits lindrigare straff än fängelse i två år tas bort. Den nuvarande skrivningen innebär att andra än försvarare exempelvis offentliga biträden och ombud i asylärenden samt målsägandebiträden inte har något skydd för uppgifter som anförtrotts dem om de hörs som vittnen i mål angående allvarlig brottslighet. Detta är en brist i lagstiftningen.
Skyddet för advokats tystnadsplikt torde vara absolut i en rad EG-länder. Ett klarläggande behövs också om bestämmelserna i RB 36:5 även avser utländska advokater. Vidare bör sekretesskyddet för handlingarna i asylärenden enligt sekretesslagen 7:14 och 1:3 3 st. hos Statens invandrarverk och Utlänningsnämnden/Regeringen förstärkas. Om myndigheterna anser att skyddet inte kan vara absolut bör den asylsökande underrättas om detta vid första asylförhöret. Som det är nu får den asylsökande intrycket av att skyddet är absolut.
Det är också viktigt att klarlägga vilka regler som skall gälla vid utlämnandet av asylhandlingar beträffande asylsökande till andra länder. Detta är av betydelse bl.a. mot bakgrund av att asylhandlingarna i ett uppmärksammat fall (Terence Mc Geough) har lämnats till myndigheterna i bl.a. Storbritannien och Tyskland. Sveriges agerande i nämnda ärende får anses stå i strid med internationell standard.
I sammanhanget har man att beakta 7 kap. 14
§ sekretesslagen (1980:100) att sekretess gäller endast om respektive skaderekvisit är uppfyllt.
Beträffande frågan om utlämnande till andra länder av handlingar om asylsökande bör 1 kap. 3
§ tredje stycket sekretesslagen uppmärksammas. Där föreskrivs följande.
Uppgift för vilken sekretess gäller enligt denna lag får inte röjas för utländsk myndighet eller mellanfolklig organisation annat än om utlämnande sker i enlighet med särskild föreskrift därom i lag eller förordning eller om uppgiften i motsvarande fall skulle få utlämnas till svensk myndighet och det enligt den utlämnande myndighetens prövning står klart, att det är förenligt med svenska intressen att uppgiften lämnas till den utländska myndigheten eller mellanfolkliga organisationen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredning om och förslag till stärkande av sekretess i samband med asyl- och utlämningsärenden.
Stockholm den 26 januari 1993 Hans Göran Franck (s)