I många av landets större tätorter finns idag ett lokalt kabel-TV-nät. Detta har gett möjlighet för många människor att via TV få tillgång till ett varierande utbud av kommersiellt finansierade lokala informations-, kultur- och nyhetsprogram.
På många håll befinner sig verksamheten fortfarande i sin linda medan man på andra håll har kommit ganska långt.
I Linköping finns sedan i januari 1992 ett kommersiellt TV-produktionsbolag som på uppdrag av den lokala kabelsändarföreningen producerar program åt föreningens medlemmar.
Dessa program kommer efter full utbyggnad av kabelnätet att kunna nå ca 40 000 hushåll inom och i anslutning till centralorten.
Genom denna organisatoriska lösning har kvaliteten på programmen kunnat höjas högst väsentligt vilket inneburit att programmen blivit allt mer uppskattade och tittarfrekvensen därmed ökat.
Det lokala kabel-TV-nätet har dock en stark begränsning i att det aldrig kan bli kommersiellt lönsamt att bygga ut det så att i vart fall ett flertal av kommunens invånare kan få tillgång till sändningarna.
I en kommun som Linköping som förutom centralorten består av ett antal större och mindre orter betyder det att minst en tredjedel av alla hushåll för all framtid kommer att gå miste om den lokala information som går ut över lokal- TV-nätet.
I Linköpings fall innebär det även att man inte kan få del av de direktsända debatterna från kommunfullmäktiges sammanträden eller andra politiska debatter som regelmässigt brukar sändas över lokal-TV-nätet.
Frågan om att via det lokala TV-nätet kunna nå alla kommuninvånare har därför en viktig demokratisk aspekt eftersom tillgängligheten till kommunalpolitisk information annars blir olika beroende av var man bor i kommunen.
En möjlighet att nå även dessa hushåll vore att ge möjlighet till lokala eterburna sändningar till de områden som inte kan nås via kabel.
Tekniskt sett är detta en enkel och billig lösning. Hindren finns på det formella planet eftersom det idag inte är lagligt tillåtet med denna typ av TV-sändningar.
Frekvensbyrån har på uppdrag av regeringen redan gjort en frekvensindelning av Sverige för ytterligare en markburen riks-TV-kanal.
Det är inte sannolikt att det under överskådlig framtid kommer att finnas utrymme för ytterligare en reklamfinansierad rikskanal. På den lokala nivån är läget dock ett annat. Här finns goda möjligheter redan idag.
Det vore därför mycket intressant att få möjlighet att göra ett försöksprojekt med etersänd reklamfinansierad lokal-TV. Linköping är i detta avseende en mycket lämplig försöksort.
Detta kräver dock en ändring av nuvarande lagstiftning.
Jag vill därför föreslå att det i Linköping får göras ett tidsbestämt försök med etersänd reklamfinansierad lokal- TV, grundat på den organisation man tillämpar för de kabelsända programmen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försök med etersänd reklamfinansierad lokal-TV.
Stockholm den 24 januari 1993 Roland Larsson (c)