Kritik har framförts av bl a Europakommissionen i Strasbourg mot det svenska jurysystemet i yttrande- och tryckfrihetsmål.
Det svenska sättet att utse jury kan eventuellt anses strida mot artikel 6 i Europakonventionen. Här föreskrivs vars och ens rätt att få sin sak prövad av en opartisk domstol.
Den framförda kritiken har gällt dels frågan om att juryn består av politiker, dels frågan om det kan anses föreligga en obalans i juryn till förmån för medierna, vilken missgynnar den som utsatts för övertramp.
Europakonventionen har granskat ett fall där en medlem i en organisation som kritiserat socialdemokratin stämde det socialdemokratiska förlaget Tiden för förtal. Förlaget friades av en tryckfrihetsjury där sex av de nio ledamöterna var (s)-märkta.
Ny demokrati instämmer i denna kritik men anser att en ändring i lagstiftningen i fråga om jury i yttrande- och tryckfrihetsmål snarast bör göras. En sådan ändring förutsätter en ändring i tryckfrihetslagstiftningen, dvs. en grundlagsändring som kräver två riksdagsbeslut med mellanliggande allmänna val.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snarast ändra lagstiftningen om yttrande- och tryckfrihetsprocessen i fråga om jury.
Stockholm den 25 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Harriet Colliander (nyd)