Det är sedan länge straffbart att sprida tryckta skrifter som innehåller hets mot folkgrupp (brottsbalken 16 kap. 8 §). Brottsbalksregeln har också en motsvarighet i grundlagen (tryckfrihetsförordningen 7 kap. 4 §) som säkerställer möjligheten att åtala tidningsutgivare för hets mot folkgrupp.
Begreppet hets mot folkgrupp omfattar i straffrättslig mening hets med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse. Däremot omfattas inte hets med anspelning på homosexualitet.
Hets mot folkgrupp och hets mot etniska minoriteter är ofta likartad, både i art och grad. Inte sällan sprider samma grupper hets mot båda kategorierna. Mot bakgrund av detta är det märkligt att hetslagarna inte omfattar också homosexuella.
Det finns en tydlig koppling mellan hets mot homosexuella som grupp och våld mot enskilda homosexuella. (Homosexuella män är enligt Stockholmspolisen den största enskilda riskgruppen för gatuvåld.)
När en besökare hos RFSL:s restaurang i Göteborg mördades 1990 uttalade en svensk nazistledare att mordet var att betrakta som rengöring. Detta budskap återgavs även i kvällspressen. Om hetsen hade gällt en person som hör till en etnisk minoritet hade detta varit åtalbart med hänvisning till tryckfrihetsförordningen.
Vid behandlingen av motioner i ämnet 1987 uttalade socialutskottet att regeringen borde återkomma med lagförslag i frågan om regeringen bedömde att hets mot homosexuella förekom.
1992 ställde sig riksdagen bakom konstitutionsutskottets mening att det mot bakgrund av vikten av vidast möjliga yttrandefrihet saknas anledning att utvidga förbudet mot hets mot folkgrupp till att omfatta även homosexuella.
Vänsterpartiet anser att brottsbalkens och tryckfrihetsförordningens förbud mot hets mot folkgrupp bör utvidgas så att också hets mot homosexuella blir straffbart.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av brottsbalkens och tryckfrihetsförordningens förbud mot hets mot folkgrupp till att även omfatta homosexuella.
Stockholm den 23 januari 1993 Elisabeth Persson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v)