Sekretesslagen
Genom Schweiz nej till EES har riksdagen tid att ompröva beslut som fattades i höstas för att kunna träda i kraft samtidigt med EES-avtalet.
Riksdagen beslöt den 12 december 1992 med anledning av proposition 1992/93:120, att Sverige ska underkastas de sekretessregler och den tystnadsplikt som Gemensamma EES-kommittén fastställer. Varje EFTA-land skulle ha veto i kommittén. Sverige representeras av ett statsråd.
Området för absolut sekretess skulle utökas. Också meddelarfriheten berörs. Genom ändring i sekretesslagen kan alltså tryckfrihetsförordningen urholkas.
Remissinstanserna var kritiska, t ex Hovrätten i Skåne och Blekinge, Kammarrätten i Sundsvall, Statens jordbruksverk, Statens livsmedelsverk, Industriförbundet, Konkurrensverket. Avstyrker gör Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet och Svenska Tidningsutgivareföreningen.
Riksdagen bör upphäva sitt beslut med anledning av prop 120, som innebär att vi i förväg binder oss för de beslut om sekretess, som kan komma att träffas av Gemensamma EES-kommittén.
Meddelarskyddet
På en fråga från Gudrun Schyman har Ulf Dinkelspiel inför riksdagen försäkrat att offentlighetsprincipen, inklusive meddelarskyddet, inte är förhandlingsbar, utan ''en omistlig del av vårt samhälle''. Skulle EG kräva inskränkningar ''-- -- -- kommer vi bara att säga blankt nej på den punkten''. Han bestred inte min tolkning av det han sagt, nämligen att meddelarskyddet ska vara kvar ograverat, så att meddelaren inte får efterforskas även om EG-hemligheter lämnats ut. (Snabbprotokoll 92/93:55, 21/1 -93 sid. 27 och 29.)
Garantier måste emellertid lämnas att Lojalitetsregeln i Romfördraget inte får tillämpas på vår offentlighetsprincip. Det är nog bäst att kontrollera detta hos EG-domstolen. Vad än regeringar i ministerrådet, EG-parlamentet och folken kan komma överens om, kan det upphävas av EG- domstolen om det anses strida mot gällande EG-grundlag. Så skedde t ex med reglerna för det gemensamma beslutsfattandet i EES-avtalet.
Det är viktigt att riksdagen slår fast att offentlighetsprincipen inklusive bl a meddelarskyddet inte får urholkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att upphäva den lag om ändring i sekretesslagen som riksdagen antog med anledning av prop. 1992/93:120 om ändring i sekretesslagen i samband med EES-avtalet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlighetsprincipen och meddelarskyddet.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgitta Hambraeus (c)