Till de centrala värdena i en demokrati hör tryckfriheten. Sverige kan berömma sig av att vara det första landet i världen som fick en lagstadgad tryckfrihet, genom tryckfrihetsförordningen av år 1766. Det kan också framhållas att nu gällande tryckfrihetsförordning är den mest liberala i världen och att den till medborgarnas fromma ger en mycket vidsträckt frihet till opinionsbildning och information.
Men till frihet hör också ansvar. För pressens del innebär det att publiciteten måste utövas med hänsynstagande till personer vilkas angelägenheter behandlas i tidningarna. Den svenska pressen visade också tidigt att den var medveten om detta då den som första land i världen inrättade en Pressens Opinionsnämnd.
Statsmakterna har fäst vikt vid den självsanerande verksamhet som bedrivits genom opinionsnämnden och genom de etiska regler som pressens organisationer antagit. Förslag om skärpta lagregler har tidigare avvisats med hänvisning till att självsaneringen borde vara ett tillräckligt korrektiv mot publicitetsskador. Men riksdagen har också ifrågasatt om de åtgärder som vidtagits från pressens sida är tillräckliga för att åstadkomma en god ordning på detta område (KU 1970:41). Uttalandet gjordes med anledning av motioner som påtalade brister i pressetiken och begärde att åtgärder från statens sida skulle övervägas. Vid den tidpunkten hade pressens organisationer vidtagit vissa åtgärder för att effektivisera självsaneringen, bl.a. hade en Allmänhetens Pressombudsman (PO) inrättats.
Under de senaste decennierna tycks de pressetiska frågorna inte ha behandlats i riksdagen. Det innebär dock inte att allt varit väl beställt på detta område. Enskilda människor utsätts fortfarande för kränkande och skadande publicitet. PO har med tiden blivit en alltmer anonym figur och hans betydelse som talesman för enskilda personer kan ifrågasättas. Antalet anmälningar till PO tycks också ha minskat. F.ö. saknar befattningen sedan en längre tid tillbaka ordinarie innehavare. Den senaste PO avgick efter en schism med Opinionsnämnden.
Pressens Opinionsnämnds verksamhet tilldrar sig inte heller någon större uppmärksamhet. Ett antal från pressetisk synpunkt uppseendeväckande ''affärer'' har förekommit utan att Opinionsnämnden reagerat. Nämnden tycks inta ståndpunkten att pressetiken inte gäller s.k. offentliga personer. Därmed begränsar nämnden i hög grad sin egen roll eftersom publicitetsskador ofta drabbar just personer som är intressanta i allmänhetens ögon.
Det skydd som Pressens Opinionsnämnd kan bereda juridiska personer såsom företag och organisationer har genom ändring av de egna stadgarna kraftigt begränsats. Tidigare kunde anmälan mot en tidning göras av ett litet företag som utsatts för oriktig och skadande publicitet, och anmälan kunde leda till klander från Opinionsnämndens sida. Numera tar Opinionsnämnden endast upp klagomål som gäller rätt till genmäle. Detta är särskilt allvarligt eftersom juridiska personer inte har laglig möjlighet att föra talan vid domstol om ekonomiskt förtal.
Vi lever i en tid med stor arbetslöshet. Antalet konkurser närmar sig nu 20 000 på årsbasis och ett stort antal företag kämpar dagligen för sin överlevnad. Alla är idag överens om att det är de små företagen som skall rädda vårt land från en allmän depression och åter få tillväxt och sysselsättning att öka.
Att i en sådan situation tillåta att tidningar utan någon som helst risk för korrektiv från samhällets sida eller skadeståndsansvar utsätter små företag för oriktig och skadande publicitet hämmar utvecklingen. Det är att ge vissa personer en total frihet utan något krav på ansvar vilket är mycket ovanligt i vårt land.
Till detta kommer att som ovan redovisats pressens egen självsanerande verksamhet har försämrats -- något som för övrigt f.d. pressombudsmannen Lennart Groll påtalat i en artikel i Svenska Dagbladet 20/11--92 -- och att respekten för pressetiska regler nu i snabb takt även minskar hos journalisterna på ''gamla hederliga'' landsortstidningar.
Jag har under det gångna året blivit uppmärksam på rådande förhållanden i samband med en anmälan till PO och Opinionsnämnden av en landsortstidning -- Skaraborgs läns Tidning -- för ett osakligt påhopp på ett företag som kämpar för sin överlevnad. Erfarenheten från detta ärende bekräftar den brist på aktivitet från PO:s och Opinionsnämndens sida när det gäller självsanering som Lennart Groll framhåller i sin artikel.
Enligt min uppfattning måste vi nu få en lagstiftning som ger små företag och organisationer möjlighet att få åtal väckt och skadestånd utdömt för förtal. Jag föreslår därför att en utredning tillsätts för detta ändamål.
Denna utredning bör också följa upp utvecklingen som ovan angivits vad avser pressens självsanerande verksamhet. Jag tror inte att det går att undvika en laglig reglering även på detta område och att en statlig pressombudsman tillsätts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av utredning och eventuell lagstiftning på pressetikens område.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Rosén (fp)