I den pågående debatten om eventuella hot mot offentlighetsprincipen vid ett EG-medlemskap är det viktigt att inte glömma bort hur den tillämpas vid svenska myndigheter och de hot som finns i vårt eget system.
Vissa myndigheter har uppdragsverksamhet som skall vara självfinansierande och de har då av regeringen fått regleringsbrev som ger förutsättningar för dem att ta ut avgifter. Problemet uppkommer när myndigheterna skall göra skillnad mellan uppdragsverksamheten och myndighetsutövningen.
Som exempel kan tas Patent- och registreringsverket, dit aktiebolag och numera handelsbolag är skyldiga att skicka in sina bokslut, uppgift om styrelseledamöter och revisorer samt uppgift om ändringar.
Vill man ha uppgifter från Patent- och registreringsverket kan man få det på två sätt. Det ena är att begära enligt offentlighetsprincipen, då man betalar en låg avgift per sida. Den andra möjligheten är att begära enligt uppdragsverksamheten, där verket tar ut en väsentligt högre avgift.
Problemet är att den som begär uppgifter enligt offentlighetsprincipen möts av betydande svårigheter att få ut handlingar och det har hänt att man på hög nivå i verket nekat utlämning av handlingar enligt offentlighetsprincipen. I verkets prislista, som man uppmanas använda i alla beställningssammanhang, nämns inte ens möjligheten att få ut handlingar enligt offentlighetsprincipen. I ett nyligen avslutat fall har man varit tvungen att gå till Kammarrätten för att få sin rätt enligt offentlighetsprincipen beaktad.
Detta är mycket otillfredsställande och JO har påtalat förhållandet flera gånger. Regeringen bör till riksdagen lämna förslag om hur offentlighetsprincipen skall säkerställas vid svenska myndigheter, så att inte deras kommersiella intressen tar över deras skyldigheter mot medborgarnas rättighet till insyn i deras verksamhet. Regeringen bör återkomma med förslag om detta till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till hur medborgarnas rätt till insyn enligt offentlighetsprincipen skall säkerställas hos myndigheter med uppdragsverksamhet.
Stockholm den 25 januari 1993 Ylva Annerstedt (fp)