Sverige genomlider för närvarande en ekonomisk nedgång som kan betecknas som den svåraste i modern tid. Arbetslösheten når mycket höga höjder, industriutslagningen är betydande och kraven på besparingar i statsbudgeten är påtagliga. Många av de besparingsåtgärder som föreslås i budgetpropositionen och som är en följd av uppgörelsen mellan regeringen och socialdemokraterna är för många mycket kännbara. Allt detta har sin grund i 70- och 80-talens ekonomiska försummelser. Detta skall inte utvecklas närmare här men skall ses som en bakgrund till motionens krav.
Lönerna för landets riksdagsledamöter har varit ett kärt diskussionsämne. Kritik kunde under många år riktas mot det faktum att riksdagsledamöterna själva beslutade om sina lönevillkor.
För att komma tillrätta med denna debatt och för att minska dramatiken omkring ledamöternas löner stiftades 1988 lagen om ersättning till riksdagens ledamöter (1988:589). I denna lag sägs att arvodet skall ''betalas med ett belopp för månad som motsvarar den genomsnittliga lönen för tjänster som rådmän, hovrättsråd och kammarrättsråd''.
Denna lag är sedan den 1 oktober 1990 och fram till den 31 mars 1993 satt ur kraft.
Löneutvecklingen för riksdagsledamöter och referensgrupp har därmed varit olika. Enligt riksdagens beslut skall lönerna för riksdagsledamöterna den 1 april 1993 återställas till den nivå som gäller för jämförelsegruppen. Detta skulle innebära ett lönelyft med 4.388 kr per månad.
Det råder ingen tvekan om att riksdagsledamöterna generellt gör arbetsinsatser som väl motiverar denna lönenivå. Det finns dock i rådande läge inga skäl för riksdagens ledamöter att utmana den allmänna opinionen genom att fullfölja det tidigare beslutet. Alla grupper i samhället behöver på sitt sätt bidra till att ekonomin kommer på fötter igen. Riksdagsledamöterna har ett betydande ansvar för att fatta riktiga ekonomisk-politiska beslut, men också ett ansvar för att de rätta signalerna skickas till landets medborgare. I nuläget kan inte den diskuterade lönehöjningen vara en sådan signal.
Vi anser att riksdagen bör besluta att uppskjuta den förutsedda höjningen för att genomföra en översyn av det nuvarande systemet för lönejusteringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en översyn av reglerna för ledamöternas arvoden,
2. att riksdagen beslutar att arvodesnivån enligt nuvarande lag behålls oförändrad till dess en sådan översyn lett till beslut om nya regler.
Stockholm den 26 januari 1993 Liisa Rulander (kds) Tuve Skånberg (kds) Stefan Attefall (kds)