Riksdagsledamöter -- eller bara regeringens transportkompani?
All offentlig makt utgår från folket heter det som bekant. Frasen placerar den valde riksdagsledamoten i fokus för den nationella politiken. Men de stolta formuleringarna döljer en politisk verklighet som nog alla känner, men få är nöjda med. Vi kan se det i olika fenomen: En allt större distansering av det politiska livet från vardagen utanför. En ökande skepsis bland inte minst unga människor gentemot partipolitiken. Färre och färre människor har en personlig kontakt med en politiker. ''Expertifieringen'' av politiken, och bara det faktum att antalet beslut är så många att inte ens de ansvariga politikerna själva lyckas hålla reda på allt, gör att perspektivet har förvridits.
Perspektivet måste i stället hela tiden vara den enskilde riksdagsledamotens. Den förtroendevalda politikern, hon som har ett väljarmandat att förvalta, människors förtroende att motsvara och en egen övertygelse att driva. Det är han eller hon som har ett förtroendeuppdrag, inte partiorganisationer, kanslier, riksdagstjänstemän eller regeringstjänstemän. Utan detta i fokus, kommer riksdagsmannen -- och därmed folkets valde representant -- att förbli längst ner i den politiska hierarkin.
Riksdagen fattar tusentals beslut varje år. Man kan säga att riksdagsmännen är mäktiga, men maktlösa. Vi fattar beslut och tar formellt ansvar för oerhört mycket, men det reella inflytandet över besluten är för var och en försumbart.
1. Inför personval!
Att vara riksdagsman ska vara ett personligt förtroendeuppdrag, ett sätt för väljarna att medvetet lägga makt och ansvar för det gemensamma på någon som de har förtroende för. Hon ska inte vara någon expert, hon behöver inte ha någon särskild utbildning eller kompetens, men hon ska vara förtroendeman. Hon ska kunna avsättas om hon inte motsvarar förtroendet. Hon ska vara redovisningsskyldig gentemot sina egna väljare, inte främst mot media, partier eller regering.
Så borde det vara, men så är det inte i dag. De ''listval'' eller ''partival'' vi har i dag i Sverige är egentligen ovärdiga en verklig demokrati och påminner mycket lite om hur det borde vara. De ger väljarna mycket små möjligheter att påverka vem som väljs till riksdagsman. Ett fåtal har mycket stor makt. Man måste vara partimedlem för att alls kunna påverka valsedeln, samtidigt som de allra flesta väljare inte är medlemmar i något parti. I realiteten är det inte ens alla partimedlemmar utan ett litet fåtal som har det avgörande inflytandet.
Det politiska intresset riktas därför inåt mot partibyråkratin i stället för utåt mot väljarna. Andra egenskaper än att verkligen vara den välkända, respektingivande och självständiga förtroendemannen blir viktigare. Sammanträden blir viktigare än kontakter med väljarna. Smidighet blir viktigare än självständighet. Kompromissen blir viktigare än övertygelsen. Samtidigt som många politiker klagar över att det är så svårt att nå ut med sitt budskap till väljarna, undrar nog fler och fler irriterade väljare hur man gör för att nå in med sitt budskap till politikerna!
Den beryktade partipiskan -- där ledamöterna primärt ges utrymme att ha en egen uppfattning i frågor som de flesta inte tycker är så viktiga -- måste ersättas av en väljarpiska och väljar-morot.
Annars blir partierna inte de dynamiska, moderna forum för politisk debatt som de borde vara. I stället blir de alltmer åldrande folkrörelser, med allt mindre folk och allt mindre rörelse. Det är ett svek mot de väljare vi representerar och det är i förlängningen en fara för demokratins trovärdighet. Om demokratins institutioner föraktas, kommer på sikt även demokratin i kläm.
Den personvalskommitté som nu arbetar måste landa på en slutsats som innebär en dramatisk förändring och verkliga personvalsinslag. Varje försök till kosmetiska förändringar där det mesta förblir vid det gamla, vore ett svek mot våra uppdragsgivare.
2. Färre ledamöter -- större möjligheter!
Sverige har orimligt många riksdagsledamöter, där varje ledamot har orimligt litet inflytande. Det leder till flera problem. Många ledamöter blir naturligtvis onödigt dyrt, vilket i sin tur leder till att varje ledamot har orimligt dåliga resurser till sin hjälp i sitt arbete och det blir ständiga bråk om vad riksdagen får kosta i fråga om löner. Riksdagsmännen är många och behandlas därefter. Man kan utan att överdriva säga att riksdagens ledamöter står längst ner i den politiska hierarkin, och så känner nog många också. Vi är som en skolklass som bevakas av lärare och rektorer. Detta bekräftas också av de informella karriärstegar -- statusmässigt och lönemässigt -- som finns i statlig förvaltning. Att vara chef i ett riksdagen eller regeringen underställt verk betraktas av många som betydligt ''finare'' än att vara en av många relativt anonyma riksdagsmän. Åtminstone betalas det betydligt bättre.
Det stora antalet riksdagsmän leder också naturligt till den felaktiga tron att varje riksdagsman ska vara ''expert'' på sitt område. Den är en mänsklig reaktion för att klara sig i ett system som inte tillåter några förtroendemän utan bara användbara experter. Men i längden kan inte riksdagsmännen betraktas som en ''resurs'' åt kanslier, partier eller regeringskonstellationer. I längden är det inte fler experter vi behöver utan fler ansvariga förtroendemän. ''Expertifieringen'' gör mentala tjänstemän av förtroendevalda politiker. Politikerrollen, det genuina politiska ledarskapet, nonchaleras och alla blir sin egen rådgivare och utredningssekreterare.
Demokrati mäts naturligtvis inte i antalet riksdagsmän, utan i kvaliteten i kontakterna mellan väljare och valda.
För att ändra detta bör antalet riksdagsledamöter halveras och deras personliga resurser byggas ut kraftigt. I många länder är det självklart att en parlamentariker inte främst är en utredningsekreterare eller telefonsvarare. I stället ges hon möjligheter att både i riksdagen och i valkretsen få hjälp med allt som gör kontakterna med väljarna så enkla och så bra som möjligt. Samtidigt som antalet halveras bör därför varje riksdagsman få personlig tillgång till en politisk assistent i riksdagen och en i valkretsen. Därutöver slopas alla ''gratis'' resor och andra materiella förmåner och ersätts med ett rejält tilltaget årligt belopp för den politiska verksamheten, för väljarkontakter och för kampanj. Hur sedan riksdagsmannen prioriterar mellan datorer, utlandsresor, ytterligare sekreterare, omvalskampanjer och annat är naturligtvis upp till henne själv.
Ett naturligt -- men inte nödvändigt -- inslag är att ledamöter i samma parti avsätter delar av resurserna till det gemensamma riksdagskansliet där de effektivt kan dela på viktig kompetens som är partigemensam.
3. Modernisera riksdagsarbetet!
Riksdagens arbete är mycket formellt. Allt har sin gilla gång, varje utskott behandlar sina ärenden i den lunk som är fastställd. Samtidigt klagar många över att riksdagen sällan är centrum för den verkliga politiska debatten i Sverige. De tunga politiska debatterna och utspelen sker ofta någon annanstans. Riksdagen blir alltmer en formell arena och plattform, allt mindre ett centrum för förtroendevalda att förvalta det genuint gemensamma åt väljarna. Regelbundna små förändringar i riksdagens debattregler ändrar inte på detta faktum.
Riksdagen jobbar i dag förfärande likt sina egna arbetsformer för 100 år sedan. Visst görs stora och små förändringar då och då. Men något reellt försök att föra in riksdagen i ett modernt informations- och tjänstesamhälle har inte gjorts. Datasystem och ficktelefoner kan inte dölja det faktum att avståndet mellan riksdagens valda politiker och väljarna bisarrt nog är större, om än av ett annat slag nu.
Formellt är naturligtvis regeringen underställd riksdagen i meningen att regeringen vilar på riksdagens förtroende. Men i realiteten är det ofta precis tvärtom -- regeringen styr riksdagen. Stark tradition och många och svaga enskilda riksdagsmän gör kontrollen och styrningen av regeringen omöjlig. Riksdagen anpassar sig lydigt till vad regeringen gör. En proposition läggs, den bakas in i ett fast etablerat utskottsmönster, där avvikelser tillhör ovanligheterna. Därefter hålls en mer eller mindre pliktskyldig debatt och votering som alla i förväg känner till utgången av. Detta är både oseriöst och ovärdigt. Vi föreslår i stället att regeringens propositioner läggs direkt i kammaren och att förslagen diskuteras där först, innan de går till utskotten för detaljarbete. På det viset kan stora och viktiga frågor debatteras i stort först. Därefter börjar detaljarbetet för det fåtal som sköter just respektive fråga i utskottet.
På motsvarande vis föreslår vi att alla regeringens propositioner skall presenteras i riksdagen först och i princip behandlas på samma sätt som budgetpropositionen. Naturligtvis kan riksdagen välja att inte debattera ett okontroversiellt ämne. Men riksdagen bör först få informationen.
På detta vis kan varje riksdagsman delta på den nivå som är rimlig för en kvalificerad lekman och förtroendeman; det handlar om principerna och intrycken från samhället utanför politiken, inte om att prestera den mest exakta lagtexten eller att gräva ner sig i de minsta detaljerna. Kommer vi inte ifrån detaljfixeringen i politiken, kommer vi heller aldrig att kunna veta vad vi röstar om. Att politiskt i riksdagen besluta om detaljer på det sätt vi gör i dag gör att många ledamöter faktiskt inte har en aning om vad de egentligen just har beslutat. Det är inte seriöst gentemot väljarna.
Att debattera först och detaljarbeta sedan, gör också att man på ett bättre sätt kan diskutera frågor som ''saknar'' utskott. Verkligheten är till skillnad från riksdagen inte indelad i 16 definierade utskott. Människor utanför politiken måste känna igen sig i den politiska debatten om de skall ha förtroende för sina ombud.
I samband med att man ger varje riksdagsman en större handlingsfrihet genom större resurser och ett eget ansvar för hur dessa bäst kommer till politisk nytta, bör huvuddelen av det direkta stödet till partikanslierna i stället utgå direkt till ledamöterna. I stället kan enskilda riksdagsmän samarbeta om gemensamma resurser. Det är inte partier, utan enskilda riksdagsmän, som sitter i riksdagen. Den uppenbara värdegemenskap och det gemensamma intresse man kommer att ha i form av hög kompetens, kommer naturligt att uppmuntra samarbete inom partierna -- och kanske någon gång även över partigränserna.
Utskottens möjlighet att följa upp de beslut som riksdagen fattar är ett erkänt problem. I dag fattar riksdagen beslut, men har mycket svårt att granska konsekvenserna av sina beslut. Denna uppföljning -- och seriösa granskning av regeringens sätt att verkställa riksdagens beslut -- är inte en uppgift enbart för KU eller revisorerna. Utskottens kompetens och kraft måste därför byggas ut. Detsamma gäller förutsättningarna att genomföra verkliga utskottsförhör. Där behövs professionell kompetens som inte varje riksdagsman nödvändigtvis har.
På dessa tre områden -- personval, ledamöternas resurser och förändring av arbetsordningen i riksdagen -- vill vi se förändringar. En del beslut förutsätter propositioner från regeringen, annat kan riksdagen självt besluta om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen och talmanskonferensen till känna vad i motionen har anförts om riksdagsledamöternas ställning.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulf Kristersson (m) Kent Carlsson (s) Henrik Landerholm (m) Martin Nilsson (s)