I äldre tider samlades riksdagen i olika svenska städer. Berömda är exempelvis riksmöten i Arboga, Gävle och Norrköping.
I nutiden har riksdagen försökt stärka sin förankring utanför Stockholm genom ett årligt besök i någon ort utanför Stockholm. Problemet är bara att arrangemangen får karaktären av studiebesök. Deltagandet är frivilligt, många ledamöter känner sig inte motiverade att resa med och ser inte den egna närvaron som väsentlig.
Den moderna informationsteknologin borde göra det möjligt att förlägga också delar av det lagfästa riksdagsarbetet utanför Stockholm. Man kunde exempelvis förlägga några av konstitutionsutskottets eller andra utskotts offentliga utfrågningar eller någon interpellationsdebatt på en plats som är särskilt berörd av det ärende som skall avhandlas. Om detta faller väl ut kan man gå vidare och förlägga också något plenum utanför Stockholm. Detta senare förutsätter självklart att man hittar någon tekniskt rimlig lösning på voterandet. På lång sikt bör man också överväga att förlägga riksdagen någon längre period utanför Stockholm.
En utplacering av riksdagsaktiviteter skulle förankra och sprida kunskaper om riksdagen bättre över landet. Det skulle också motverka den nuvarande koncentrationen av mediabevakningen till riksdagshuset. Gör tankeexperimentet att de offentliga förhören om Inlandsbanan våren 1992 varit förlagda till Arvidsjaur eller om förhören om vapenexporten ägt rum i Karlskoga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ger talmanskonferensen i uppdrag att utreda och lägga fram förslag på vilka riksdagsaktiviteter som kan vara lämpliga att placera utanför Stockholm i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 23 januari 1993 Johan Lönnroth (v) Berith Eriksson (v) Jan Jennehag (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)