I de allra flesta parlament är ledamöterna placerade efter partitillhörighet. I de allra flesta svenska parlamentariska församlingar är ledamöterna placerade efter partitillhörighet. I det svenska parlamentet tillämpas en udda ordning. Samtidigt är det få länder där den enskilde ledamoten i så hög utsträckning följer den uppfattning som med majoritetsförfarande beslutats i parti- och riksdagsgrupp. T o m i Europaparlamentet gäller partivis placering. Inte ens i Europarådet gäller geografiska kriterier.
Den placering som gäller för svenska ledamöter har framför allt sin motsvarighet i östblocket. Placeringen missgynnar politiskt majoritetstänkande och gynnar bytänkande. Ledamöterna har i första hand ett nationellt ansvar. Det bör man ta. I annat fall riskerar landet att drabbas av stort underskott, precis som också har skett. Om intresset inriktar sig på hur mycket som skall fördelas till varje region/län i stället för på hur man åstadkommer större resurser för alla så är detta destruktivt ur landets synpunkt.
Demokrati grundar sig på politiska partier. Dessa utgör grunden för ledamotens uppdrag och det bör även speglas vid placeringen i kammaren. Det var länge sedan vi i Sverige övergav bostadsorten som beteckning efter ledamotens namn. Numera är det partibeteckningen som karaktäriserar ledamotens roll i parlamentet, inte den ort vederbörande kommer ifrån.
Vid talmannens översyn av riksdagsarbetet är det angeläget att jämförelser görs med andra västeuropeiska parlament och att vi strävar efter att närma oss de villkor som är vanliga i andra europeiska länder vad avser riksdagsårets förläggning, tid för riksdagsarbetet, för valkretsarbetet, för ledighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksdagsarbetets utformning samt placering av ledamöterna i kammaren.
Stockholm den 22 januari 1993 Charlotte Cederschiöld (m)