I debatten om Sveriges anslutning till den europeiska gemenskapen har behovet och möjligheterna till ökat nordiskt samarbete förts fram. Förra året hade statsministrarna från de nordiska länderna möten och presenterade ett förslag till hur de skulle kunna förstärka och strukturera det nordiska samarbetet mellan regeringarna.
Bl.a. slås fast att de nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har ''för första gången på mycket länge gemensamma intressen i att delta i ett utbyggt utrikespolitiskt, säkerhetspolitiskt och ekonomiskt samarbete i Europa.''
De nordiska parlamenten bör också söka nya former för att förstärka samarbetet. Nordiska Rådet ger möjlighet för dess ledamöter att kontinuerligt träffas och diskutera politiska frågor. Däremot finns få möjligheter för ledamöter som inte tillhör rådet att mötas.
Talmanskonferensen bör ta initiativ till att i samråd med motsvarande organ i de övriga nordiska parlamenten diskutera hur ett utvidgat samarbete skulle kunna äga rum.
Till exempel utgör resekostnaderna ett hinder för spontana besök eller planerade arbetsgrupper. Visserligen har de svenska ledamöterna via sina partier tillgång till ett reseanslag som ska användas för den här typen av resor. Men det är en onödigt krånglig väg -- varje resa ska beslutas av partigrupper el.dyl., vilket resulterar i att besöken inte blir av.
Likaväl som riksdagsledamöter kan resa fritt i Sverige för politiska uppdrag skulle det vara självklart att alla nordiska parlamentariker skulle kunna resa fritt i Norden på samma premisser.
Vidare skulle det arbete som föreningen Politik, Näringsliv och Samhälle så framgångsrikt bedrivit med så kallad pryoverksamhet i näringslivet kunna prövas. Riksdagsledamöter skulle kunna vistas i ett annat nordiskt parlament under en vecka för att skaffa sig kunskaper och erfarenheter från de nordiska grannarna. Olika arbetsplatser har också former för utbyte av det här slaget, t.ex. skatteförvaltningen, vilka borde studeras.
Detta är bara några idéer. Riksdagen bör i någon lämplig ordning tillsätta en grupp för att komma med förslag. Syftet bör vara att skapa naturliga möjligheter för nordiska parlamentariker -- utöver Nordiska Rådet -- att mötas och samarbeta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ta initiativ till att öka samarbetet mellan de nordiska parlamenten i enlighet med denna motion.
Stockholm den 20 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp)