En riksdagsledamot måste ha rikliga möjligheter att vistas i sin valkrets och tid för sitt arbete där. En övergripande tanke vid utformningen av riksdagens tidsschema och dess arbetsformer måste vara att detta kan förverkligas. Det finns tre framträdande bevekelsegrunder för detta.Den första är demokratisk. Den representativa demokratin fungerar bäst om ledamöterna genom direkta samtal och studiebesök kan bilda sig en uppfattning om vad människorna vill och tycker. Detta är särskilt viktigt nu när samhällsutvecklingen går mycket snabbt och politiska budskap till mycket stor del förmedlas via massmedia. För det andra framförs det ofta i den allmänna debatten berättigade synpunkter på att människor vill ha mer direktkontakt med ''sin'' riksdagsledamot.För det tredje ställer även politiskt aktiva människor numera krav på att kunna ha ett fungerande familjeliv parallellt med det politiska uppdraget. Det är lättare om man kan vistas mer på hemorten.
Det tidsschema och de arbetsformer som riksdagen idag arbetar med, innebär svårigheter för ledamöterna att få tid för sitt arbete hemma i valkretsen. Utskotts- och kammararbete varvas varje vecka och det betyder att ledamöterna under riksmötet måste åka till riksdagen i stort sett varje vecka. Följaktligen minskar tiden för arbete hemma i valkretsen och den tid som står till förfogande till detta styckas dessutom upp i korta perioder.
Riksdagens tidsschema och arbetsformer måste utformas så att de uppfyller krav på att ledamöterna skall kunna vistas i sina valkretsar fler sammanhängande perioder även under riksmötet. Detta underlättas av att ledamöterna nu är datoriserade och har andra tekniska hjälpmedel som underlättar kontakt trots att man befinner sig i olika delar av landet.
Vårt förslag är att riksdagens arbetsrytm utformas så att ledamöterna inte behöver åka till riksdagen varje vecka under riksmötet. Förslagsvis var tredje eller ev. var fjärde vecka under riksmötet skulle vara sammanträdesfri. Då kunde ledamöterna vistas bland väljarna i valkretsen eller på annat håll. Om en förändring av arbetsrytmen skulle underlättas av att riksmötet startar tidigare på hösten bör detta övervägas. Riksdagsutredningen bör få i uppdrag att förelägga riksdagen förslag med denna innebörd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar hos talmanskonferensen begära att Riksdagsutredningen får i uppdrag att utarbeta förslag till nytt tidsschema och ändrade arbetsformer så att riksdagsledamöterna får mer tid för sitt arbete i valkretsarna.
Stockholm den 19 januari 1993 Ewa Hedkvist Petersen (s) Maud Björnemalm (s) Bo Holmberg (s) Yvonne Sandberg-Fries (s)