Turismen är en näring som innefattar allt från uthyrningsstugor i glesbygd till hotell och transporter i stor skala.
Turistnäringen sysselsatte 1989 c:a 235 000 människor i 21 000 företag. Det är lika många som tillsammans arbetar i de sex största företagen i vårt land: Volvo, Saab-Scania, Elektrolux, Kooperativa Förbundet, ABB och Stora.
Omsättningen 1989 var drygt 100 miljarder kronor. Utländska besökare i vårt land omsätter drygt 16 miljarder kronor. Detta motsvarar drygt 3 procent av den totala exporten och 15 procent av tjänsteexporten.
Basnäring i Jämtland och Gotlands län
Turistnäringen har stor betydelse i många län, helt jämförbar med de största industrierna. Jämtlands län och Gotland kan tjäna som exempel på två län som är helt beroende av turism.
I Jämtlands län, med en arbetskraft som omfattar 75 000 personer, är 10 000 verksamma i turistnäringen. Siffran omfattar både hel och deltidsarbetande. Tidigare har den offentliga sektorn varit den störste arbetsgivaren i alla länets kommuner. 1990 blev turistnäringen den största.
I Gotland är 7--8 procent av länets sysselsatta verksamma inom turistnäringen. Turismen har oftast en avgörande betydelse för att bygderna kan överleva. I norra Gotland finns det livsmedelsaffärer som tar in 60--70 procent av sin omsättning under några korta semesterveckor. Om de inte haft denna omsättning, skulle butikerna inte kunna upprätthålla sin service resten av året, till stor nackdel för de åretruntboeende. Detta kan tjäna som exempel på den spridningseffekt som turistnäringen har även på den service som ej direkt producerar turisttjänster.
Sverige som turistland
Turistnäringen har stora utvecklingsmöjligheter speciellt när det gäller utlandsturism. Det behövs en kraftsamling för att marknadsföra Sverige som turistland med dess unika kvaliteter.
Inför ett öppnare Europa har flera länder insett att turism är en utvecklingsbar näring. Irland är ett land där man satsar hårt på att öka andelen utländska besökare.
Turismen -- en näring
Turismen är basen för ett stort antal småföretag. I näringen finns en blandning av kommersiella, ideella och offentliga aktörer som skall samarbeta. Det har skapat vissa problem. Det är först på senare år som turismen har börjat betraktas som en näring.
Det är en bit kvar innan den får sin givna plats bland andra näringsgrenar. Det framgår bl.a. av att turistfrågor i riksdagen behandlas i kulturutskottet. Det bör vara en självklarhet att denna viktiga näring flyttas till näringsutskottet. Visserligen utgör kulturinslagen en viktig del i näringen. Den bör dock behandlas i det utskott som handhar frågor som rör övrigt näringsliv.
Turistansvarig i departementet
Eftersom näringen består av många vitt skilda företag och utgör en bredd och mångfald som inte står att finna i någon annan näringsgren, är det nödvändigt att det finns en sakkunnig i näringsdepartementet som sysslar enbart med turistfrågor. Det vore en styrka såväl för marknadsföringen utomlands som för det stora antal företag som finns inom branschen och inte minst skulle det ha en positiv betydelse för de utvecklingsmöjligheter som turistnäringen har i framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handläggningen av turistfrågorna i regeringskansliet,
2. att riksdagen beslutar att flytta riksdagens beredning av turistfrågor till näringsutskottet.
Stockholm den 11 januari 1993 Ingrid Hemmingsson (m)