Frågor som rör regeringens arbete eller myndigheter under regeringen kan ventileras i riksdagen genom väckande av frågor eller interpellationer. Frågor som rör riksdagens eget arbete eller myndigheter under riksdagen är däremot mycket svårare att aktualisera under löpande riksmöte.
Detta är otillfredsställande. Frågor borde kunna riktas inte bara till statsråd utan även till talmannen i hennes egenskap av ordförande i riksdagens förvaltningsstyrelse och talmanskonferensen. Det kan även finnas skäl att införa en rätt att ställa frågor till ordföranden i det utskott som ansvarar för ärenden rörande riksdagens verk (KU) och kanske också till ordförandena i riksdagens revisorer och riksbanksfullmäktige.
En annan begränsning i frågeinstitutet är att svar inte kan ges under den långa tid av året då riksdagen inte är samlad. Med den förändring avseende riksmötena som nu förbereds inom riksdagsutredningen -- varigenom riksdagen avses bli permanent fungerande under hela mandatperioden -- bortfaller det hinder som hittills funnits mot att avge frågesvar under sommaruppehållet. Man skulle t.ex. kunna tänka sig en ''minisession'' för svar på frågor och interpellationer i senare delen av augusti. En annan möjlighet vore att införa ett skriftligt frågeinstitut av den typ som finns i många andra länder.
Ett sista spörsmål som behöver övervägas är debattreglerna vid frågestunder. De experiment som genomförts under senare år har givit en del värdefulla erfarenheter, men den låga närvaron vid frågestunder har ändå inte kunnat brytas. Fortsatta försök med nya former är därför motiverade. Inte minst kunde det finnas skäl att vrida upp tempot. Europarådsförsamlingen har goda erfarenheter av frågestunder där talartiden för de frågande inskränks till 30 sekunder.
De förändringar som här föreslagits i frågeinstitutet skulle givetvis kunna motivera en begäran om översyn av hela institutet. Jag tror emellertid att det räcker med överväganden inom konstitutionsutskottet och att nödvändiga författningstexter kan utarbetas inom KUs kansli.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att frågeinstitutet förändras så att det blir möjligt att framställa frågor även avseende riksdagen och dess verk,
2. att riksdagen beslutar att frågeinstitutet förändras så att det kan användas även sommartid,
3. att riksdagen beslutar att prov med kortare talartider för såväl frågande som svarande genomförs.
Stockholm den 12 januari 1993 Daniel Tarschys (fp)