Regeringen får enligt regeringsformen genom nåd efterge eller mildra brottspåföljd eller annan sådan rättsverkan av brott. Den får också efterge eller mildra annat liknande, av myndighet beslutat ingrepp, avseende enskild person eller egendom.
När synnerliga skäl föreligger får regeringen förordna att vidare åtgärd för att utreda eller lagföra brottslig gärning inte skall äga rum.
Bifallsprocenten i nådeärenden låg under 1980-talet på en förhållandevis konstant nivå, dvs. mellan 10 och 13 %. 1987 uppgick bifallsprocenten till 10,5, 1988 till 10,8, 1989 till 10,3, 1990 till 10,4 och 1991 till 11,1. 1992 sker en drastisk minskning av bifallsprocenten, som under året uppgick till 5,8 %.
Det har framhållits att statistiken bör tolkas med viss försiktighet eftersom ingen analys är gjord av sammansättningen av gruppen sökande. Bilden kan här variera mycket mellan olika år, vilket bör ge utslag i statistiken. Om det under ett år t.ex. funnits många sökande med svår sjukdom som skäl för ansökan kan detta resultera i en märkbart högre bifallsfrekvens.
I en artikel i Svenska Dagbladet för den 14 juni 1992 gjordes emellertid gällande att en skärpning av praxis skett. Man kan säga att justitieminister Hellsvik höjt ribban något, förklarade distriktsåklagare Yngve Rydberg som undersökt 550 nådefall som avgjorts under de första fem månaderna 1992. En kategori som fått betydligt svårare att erhålla nåd är de som dömts för värnpliktsbrott, enligt Rydberg.
Enligt Rydbergs undersökning är det främst hänsynen till tredje man, rehabilitering, psykisk sjukdom och kroppssjukdom, som lett till benådning.
Vid förfrågan hos justitiedepartementet har det uppgetts att man inte känner till något uttalande från justitieministern innebärande en striktare hållning i nådeärenden. Det föreligger sålunda motstridiga besked om hur praxis utvecklat sig.
Det skulle vara av stor vikt och intresse om regeringen gjorde en redogörelse för hur nådeärendena handläggs, den praxis som tillämpas och om någon ändring i denna skett under 1992 m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skriftlig redogörelse och analys av nåderegler och praxis till riksdagen.
Stockholm den 26 januari 1993 Hans Göran Franck (s)