Många nordbor är sedan flera år bosatta i Sverige, fastän de är födda och har medborgarskap i ett annat nordiskt land.
En del har kanske fått sin utbildning här. Många har bott och varit yrkesverksamma här i landet under större delen av sitt vuxna liv. De har kanske gift sig med en svensk medborgare och fått barn.
De går på föräldramöten, deltar i föreningsliv och är med i fack- eller arbetsgivarföreningar och även i politiska partier. De är ibland aktiva medlemmar i någon kyrka eller församling. En del når viktiga förtroendeposter genom sitt yrkesliv eller i de sammanhang där de är aktiva medlemmar. De följer med i och är väl insatta i det som sker i det svenska samhället. De kanske t.o.m. gör sin röst hörd i den allmänna debatten och har inflytande på andra människors sätt att tänka och handla. Det är ganska orimligt att de inte också får rösta i riksdagsval.
Av ett eller annat skäl kanske de ändå vill behålla sitt medborgarskap i det land där de är födda. De har säkert inget emot ett svenskt medborgarskap men det kanske av känslomässiga skäl bär en del emot att avsäga sig det medborgarskap de är födda till. Enligt mitt förmenande skulle vi kunna ha förståelse för detta. Det borde vara möjligt för dessa människor att trots detta få rösträtt i riksdagsval.
Det är av stort intresse för ett samhälle att så många som möjligt, av dem som bor och verkar där, känner delaktighet och tar sitt ansvar för utvecklingen även i landet i stort. Vi gör allt vi kan för att få svenska medborgare att rösta i olika val. Även de nordbor som bott i Sverige i förslagsvis ett par år borde få rösta i val till riksdagen.
Det ter sig naturligt att denna rättighet skulle gälla på samma villkor för medborgare i alla nordiska länder, som är bosatta i ett annat nordiskt land. Det är emellertid inte omöjligt att tänka sig att en sådan reform genomförs i t.ex. Sverige även om de andra nordiska länderna inte är beredda att omedelbart genomföra samma reform. Det land som genomför en reform av det här slaget har säkert inget att förlora på det. Som jag ser det, är det bara en fördel för det land som lyckas få så många medborgare som möjligt att aktivt delta i samhällslivet i alla tänkbara avseenden. Det är inget fel att vara framsynt och gå i spetsen för utvecklingen.
Det kan nämnas att frågan om rösträtt i det land där man är bosatt aktualiserats inom EG i samband med den inre marknaden även om man ännu inte kommit med något konkret förslag.
En reform av valsystemet av det här slaget innebär vissa frågeställningar som behöver belysas och därför utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om rösträtt i riksdagsval för medborgare från annat nordiskt land som är bosatt i Sverige.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingrid Näslund (kds)