Riksdagens informationsslinga meddelar just att riksdagsledamoten Johan Brohult lämnat Ny demokrati och i riksdagen från och med den 24 januari kommer att erhålla partibeteckningen (-). Tidigare har tre ledamöter hoppat av sina respektive partier under innevarande mandatperiod. Därmed verkar f.n. i Sveriges riksdag fyra s.k. ''politiska vildar'', d.v.s. ledamöter som brutit med det politiska parti, på vars valsedlar och program de valts in i riksdagen, registrerats av valmyndigheten och som väljarna haft anledning att räkna med att de skulle företräda som riksdagsledamöter.
Företeelsen att bryta med det politiska parti för vilket man blivit invald i riksdagen har tidigare i och för sig inte varit alltför vanlig i vårt parlament. Men det kan under senare år skönjas en ökande tendens till partiavhopp och fortsatt agerande i riksdagen som ''politisk vilde''. Tillvägagångssättet är inte ägnat att stärka förtroendet för politiker och det parlamentariska systemet.
De grundläggande bestämmelserna om riksdagens bildande och riksdagsledamots ställning finns i 3 och 4 kap. i regeringsformen (RF). Enligt 3 kap. 7§ RF fördelas mandaten i riksdagen mellan partier. Med parti avses varje sammanslutning eller grupp av väljare som uppträder i val under särskild beteckning. För varje mandat som ett parti har erhållit utses enligt 3 kap. 9§ RF en riksdagsledamot samt ersättare för honom eller henne. Förfarandet regleras närmare i vallagen (1972:620, omtryck 1991:95). För att kunna lämna uppdraget krävs riksdagens medgivande enligt 4 kap. 7§ RF utom i de fall då ledamoten eller ersättaren antingen förklarats obehörig av valprövningsnämnden eller skilts från uppdraget av domstol.
Vad gäller riksdagsledamöternas utskottsplatser fördelas de genom val av riksdagen och kan inte fråntas ledamöterna även om de lämnar sitt parti. De nuvarande ''politiska vildarna'' i riksdagen har emellertid i samband med avhoppen avsagt sig sina utskottsplatser med hänsyn till partiets behov av representation i utskotten.
Om en riksdagsledamot väljer att lämna det parti som han eller hon blivit invald för skall ledamoten enligt nuvarande regler under resten av mandatperioden i riksdagen sakna partibeteckning.
Vad gäller partistödet, som har ett samband med denna fråga, så fördelas detta av partibidragsnämnden. Nämndens beslut kan inte överklagas. Nämnden avslog 1977-11-07 en ansökan från apk om statligt partistöd med motiveringen att bildandet av apk (två ledamöter bröt sig ur vpk-gruppen i riksdagen under mandatperioden) inte inneburit att vpk -- som kvarstår som juridisk person -- delats upp i två partier i den mening som enligt förarbetena skulle kunna medföra uppdelning av det statliga partistödet.
Här föreligger en uppenbar motsägelse och inkonsekvens i nuvarande regeringsform. Å ena sidan accepterar regeringsformen att en riksdagsledamot kan hoppa av det parti för vilket man blivit invald i riksdagen men ändå fortsätta som riksdagsledamot. Å andra sidan är ledamoten ifråga inte berättigad att erhålla det partistöd som tillkommer alla övriga ledamöter. Riksdagsmandatet är med andra ord helt knutet till individen, medan partistöd bara kan utgå till partier som deltagit i och kvalificerat sig för inval i riksdagen i ett allmänt val.
Bortsett från denna uppenbara inkonsekvens i valsystemet framstår det som synnerligen stötande att en ledamot som invalts för ett visst parti i ett allmänt val, och under mandatperioden övergår till annat parti eller föredrar att agera som s.k. ''politisk vilde'', ändå får behålla sitt mandat. Detta strider uppenbarligen också mot det utmärkande draget i vårt nuvarande valsystem innebärande att väljarna röstar på parti snarare än på person.
I konsekvens med denna innebörd av vårt valsystem och med tanke på vilka negativa konsekvenser för stabilitet och kontinuitet i det parlamentariska systemet ett ökat missbruk av riksdagsmandatet skulle kunna få, förordar vi en skyndsam översyn av regeringsformen i här berörda avseenden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av regeringsformens bestämmelser vad avser riksdagsmandatets knytning till individ resp. parti.
Stockholm den 26 januari 1993 Bengt Silfverstrand (s) Jan Andersson (s)